Élet-Stílus

Chopin-maraton Bogányival

admin
admin

2010. 11. 27. 16:21

Bogányi Gergely transzcendens erőket kívánó feladatra vállalkozik. A zongoraművész a születésének kétszázadik évfordulóját ünneplő Chopin valamennyi szólózongorára írt alkotását eljátssza a Művészetek Palotájában két nap leforgása alatt.

Soha, senki nem vállalkozott még hasonlóra. Bogányi szombaton és vasárnap reggel 10 órától este 22 óráig eljátssza Chopin valamennyi szólózongora művét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A hallgatók – akik kétórás ciklusokra válthatnak jegyet – egyfajta „szuperintenzív tanfolyamon” megismerhetik a zongora poétájának is nevezett, de sokszor bizony ördögi nehézségű, avantgárd hangzású zenéket is papírra vető Chopin életművét. Ám aki nem üli végig a két napot, az is színes képet kaphat Chopin művészetéről, hiszen az egyes műsorokat úgy állította össze Bogányi Gergely, hogy azok önmagukban is színes képet adnak Chopin világáról, azokról a műfajokról, amelyekben a zongorista-zeneszerző alkotott. Ez az egyszemélyes Chopin-maraton a Chopin-év csúcspontját jelenti, egyúttal a művész személyes hódolata a lengyel művészóriás előtt.

A fiatal Kossuth-díjas zongoraművész repertoárján régóta kiemelt szerepe van Chpoin-nek. 2002-ben itthon és Finnországban egy grandiózus hangversenysorozat keretében Liszt 12 transzcendens etűdjét és Chopin összes szólózongorára írt művét adta elő.

Diszkográfiája ezidáig hét lemezt foglal magába Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rachmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt teljes hegedű-zongora termésével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.