Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Budapest Art Fair vagy Kutyaszorítóban

A hétvégére nem ajánlunk hatalmas sztárokat, helyette jó zenészeket, izgalmas művészeti kiállítást, Csángó boogie-t, vadlúdsokadalmat, gitárprímást, és látványos táncprodukciót kínálunk. Programok a hétvégére.

Péntek, november 26.

A hónap utolsó Világgödör rendezvényén fellép a zenei életbe nemrégiben újult erővel és új albummal visszatért Anna and the Barbies a Gödörben. Lesz még Magashegyi Underground, akik szintén nemrégiben jelentették meg első hivatalos albumukat, és leginkább a pop-rock csapást követik, természetesen olykor meghökkentő underground lépésekkel, úgymint aluljáróturné, vagy irodai meglepetéskoncertek, ráadásul fúvósokkal és vonósokkal egészülve ki. A kettő között az Intim Torna Illegál nemes egyszerűséggel bemutatja új lemezének anyagát. A lemezbemutató koncerten megelevenedik a cirkuszi világ. Nagy attrakció várható a világot jelentő deszkákon és a nézőtéren is.

A világ legnagyobb művészeti központjai – többek között, Berlin, Párizs, London, New York, Basel – mellett vasárnapig Budapestre figyel a nemzetközi művész- és művészetkedvelő világ. A Budapest Art Fair, hagyományosan a Műcsarnokban idén a művészettörténet egyik legdinamikusabb, legizgalmasabb korszakát bemutató modern, illetve kortárs képzőművészeti alkotásokat vonultatja fel. A Párizsi Biennálén tartott főpróbája után először Budapesten mutatkozik be a Heroes Corner – majd’ 30 nemzetközi galéria vonultatja fel válogatott alkotásait Szarajevótól Rigáig, New Yorktól Jekatyerinburgig 75 éven átívelve. Ezen túl lesz Rodchenko kiállítás, beszélgetések Robert Capa és szerelméről, gyerekprogramok, jótékonysági csendes aukció, tárlatvezetés Lévai Balázzsal, Réz Andrással és Winkler Nórával, valamint rengeteg program.

—- Szombat, november 27.—-

Nyomhatjuk a Csángó boogie-t szombaton a 15 éves Kerekes Banddel az A38 hajóra. Újításuk, hogy az autentikus magyar népzenét funk, jazz, rock, pszichedelikus és elektronikus zenei műfajokkal társítva formálják egy egészen szokatlan, általuk csak ethno funkként aposztrofált stílussá. A hagyományos lendület találkozása a szabad improvizációval, mindez egy kuriózumnak számító hangszerfelállásban, amely – kihasználva az elektronika lehetőségeit – új utat nyit meg a népzenei értelmezésben.

A tatai Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely Európában, amit egy város szinte teljesen körülvesz. A Tatai Vadlúd Sokadalom egész napos rendezvénysorozatával elsősorban a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludakat köszönthetjük. A rendezvény egyben a magyarországi madármegfigyelők egyik legrangosabb vetélkedője is. Miként a nyár végén a Hortobágy, úgy a novemberi fagyok idején Tata nyújt otthont azoknak a felnőtt és ifjúsági madarászoknak, akik olykor az időjárás viszontagságaival is dacolva, egész napos madármegfigyelő versenyen mérik össze tudásukat, kitartásukat. A programot 2001 óta rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, és kiváló alkalmat nyújt ahhoz, hogy madarászok, természetkedvelők vagy csak éppen erre sétálók egy hangulatos napot töltsenek el együtt és a madarakkal a tatai Öreg-tó partján.

A gitárprímás Both Miklós zenekara, a Napra a Fonóban nyomja a Barbaro-hagyományokon alapuló etno-rockot. A 2010 áprilisában megjelenő Holdvilágos című album szintetizálja mindazt – Bartók Béla és Jimi Hendrix örökségének egyesítésétől az erdélyi népzenén át a kortárs zenéig – amelyek a zenekarra korábban érvényesek voltak. A lemezen szinte valamennyi darab a Napra szerzeménye, ám ezek olykor mégis a népzene hatását érik el. Azt a hatást, amelyben szépen összeforr az emelkedett és a mély, a szórakoztató és a felkavaró, a lírai és a pörgős, a magyar, a roma vagy éppen a román gyökér.

—-Vasárnap, november 28.—-

Román Sándor méltán nagy sikerű tánctársulata, az Experidance történelmi időutazások után napjaink és közelmúltunk, 2009 és 1969 Magyarországát választotta története színteréül a Boldogság 69:09 című előadásban. Válságok és reformok korát éljük ma is és éltük negyven éve is, de az új darab alkotói számára ennél fontosabbak lelki válságaink, lelki reformkísérleteink. A hősök mi vagyunk, a társra, a megértésre vágyók, a csodákban, álmainkban bízók, 2009 és 1969 boldogságkeresői. A zenei kulisszát 2009 partizenéi és 1969 slágereinek világa adja. Főszereplők a szerelem, mai és akkori huszonévesek, akikből mára hatvanasok lettek, és természetesen az, akire/amire mindenki vár táncban, a vágyott csendben, az eltékozolt pillanatokban, a megálmodott ölelésben: a boldogság.

A 9. Kortárs Drámafesztivál ezúttal amerikai alkotók munkáit hívta meg vendégországprogramjába a Trafó nagytermébe. A Temporary Distortion négydimenziós színpadi installációi színház, film és képzőművészet határán egyensúlyoznak. Felkavaró és elgondolkodtató munkák, a bezártság érzetét keltő, fülkeszerű díszletelemekkel és markánsan egyedi színészi játékkal. Ízekre szedi és merőben egyedi módon alkotja újra a modern amerikai road movie zsánerét, hipnotikus, fojtogató, mégis magával ragadó atmoszférát teremtve. Az elhangzó dialógusok és a videó egy történet töredékei, amelyek egyszer egymást kiegészítve, másszor meghazudtolva futnak párhuzamosan.

A “Circolombia” fiatal művészei végre a Fővárosi Nagycirkusz porondján is elmesélik, hogy milyenek Cali sötét utcái. A rapp és a reggaeton zene ritmusaira ugorják a félelmetes szaltóikat. Műsoruk intenzív, energikus és lenyűgöző! A műsor számai: Hinta Akrobaták, Lengő Trapéz, Repülő Emberek, Fóka Show és még sok-sok érdekesség.

—-tévéműsor—-

Péntek, november 26.
21:27
Duna Televízió

Tüske a köröm alatt

Menjek vagy maradjak – Budapest Art Fair vagy Kutyaszorítóban 1

Sára Sándor filmjében Csoóri Sándor volt a forgatókönyvíró és Cserhalmi György a főszereplő, amely együttállás miatt már mindenképpen érdemes megnézni, de mint korlenyomat is fontos film. A szakma intrikái, rágalmai elől Hódosi András festőművész kiköltözik egy hortobágyi tanyára. Itt is konfliktushelyzetbe kerül, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és (adócsaló) libatenyésztéssel pusztítsa a természetvédelmi területet. A vezető funkcionárius lánya beleszeret Hódosiba. Apja, hogy korrumpálja, tudta nélkül a libatenyésztési buli részesévé teszi Hódosit is.

Szombat, november 27.
22:45
m2

Kutyaszorítóban

Menjek vagy maradjak – Budapest Art Fair vagy Kutyaszorítóban 1

Ezt a filmet egyszerűen meg kell nézni, ha megy a tévében, igaz, hogy akinek fontos, szinte úgyis ott van a DVD-k között. Azért tévében valahogyan mégis más. Egy gyakorlott tolvajbanda fegyveres rablást követ el egy gyémántraktárban. A rendőrség meglepően hamar a helyszínre ér, ezért felmerül a gyanú, hogy valaki a banda tagjai közül besúgó. A cselekmény a rablás elkövetése után indul, és egy-egy visszatekintő jelenetben idéződik fel az azt megelőző időszak, a bűntett kitervelésének fázisa, illetve ily módon ismerjük meg magukat a szereplőket is.

Vasárnap, november 28.
23:10
RTL Klub

Sötétkamra

Menjek vagy maradjak – Budapest Art Fair vagy Kutyaszorítóban 1

Mindenképp érdemes megnézni, ahogyan Robin Williams a sötét oldalra téved. Seymour egy nagyáruházban dolgozik, fényképeket nagyít. Yorkinék a kedvenc vásárlói. Már hat éve itt nagyíttatják a családi fotóikat, és ha ők rendelnek, Seymour minden képből kettőt készít: egyet magának tesz el. Mert úgy döntött, ezek az emberek az ő családja, és még ha nem is tudnak róla, ő Yorkinék Seymour bácsikája. Egyre közelebb kerül hozzájuk. Észrevétlen marad, de egyre többet tud róluk. Ártatlan arccal mosolyog, ha találkoznak, de a tervei már nem ártatlanok. Be akar kerülni a házukba, hogy megjutalmazza a jókat, és megbüntesse azt, aki hibázott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik