Élet-Stílus

Fogjuk be a pénztárcánk száját!

Bankkártyák jelképes szétvágása, cserebere börzék rendezése, közös süteménysütés, üres bevásárlókocsi tologatása a szupermarketben és a bevásárlóutcákban – csupán pár akció a sok közül, amely arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy legalább egy napra szálljunk ki a fogyasztói mókuskerékből, hiszen a költekezés nem egyenlő a boldogsággal. Idén november 26-ára esik a Ne vásárolj semmit! nap.

Messziről kerüljük el az üzleteket és a vásárlásösztönző fogásokkal élő szupermarketeket, de az a legjobb, ha otthon hagyjuk a pénztárcánkat és a bankkártyánkat november 26-án, azaz a fogyasztói böjt világnapján – tanácsolják a környezetvédő és más fogyasztáskritikus szervezetek. Az idén több mint hatvan országban több százezer ember vesz részt az egynapos vásárlási szünetben. Magyarországon a Ne vásárolj semmit! napnak immár kilencéves hagyománya van.

Péntekenként költünk a legtöbbet

A kezdeményezés Kanadából indult el, ahol 1992 szeptemberében tartották meg először a Ne vásárolj semmit! (Buy Nothing Day) napot. Kitalálója Ted Dave reklámszakember, akinek elege lett abból, hogy munkája során felesleges pénzköltésre beszéli rá az embereket. A mozgalmat a kanadai Adbusters (Reklámirtók) magazin is támogatta, hogy ráébresszék az embereket a napjainkban uralkodó fogyasztói társadalomra és szokásokra, valamint a fokozatosan pusztuló természeti, szellemi és kulturális környezetünkre.

Az akciót 1997 óta tartják november harmadik péntekjén, az amerikai hálaadás másnapján, amely az USA-ban a 10, leginkább vásárlással töltött napok egyike. Helyenként azonban péntek helyett szombatra időzítik a Ne vásárolj semmit! napot, mint például Nagy-Britanniában vagy Izraelben. Magyarországon november utolsó péntekére esett a hagyományt megalapozó civil szervezetek választása, ugyanis utóbbi évek statisztikái szerint a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet.

A TVE 2008-as akciója a Váci utcában (fotó: MTI)

A TVE 2008-as akciója a Váci utcában (fotó: MTI)

Tartsunk szünetet a költekezésben

„Csökkenteni kell a termelődő hulladék mennyiségét a jól megtervezett, tudatos vásárlással” – hangsúlyozza a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). A non-profit szervezet azt tanácsolja, hogy ne vegyünk felesleges holmikat, de ha már megveszünk valamit, akkor a lehető legkevesebb csomagolással tegyük azt. Próbáljuk meg a megvásárolt termék élettartamát a lehető leghosszabbra nyújtani azzal, hogy kidobás helyett megjavíttatjuk, vagy ha már nekünk nem kell, másnak adjuk – javasolja a TVE.

A szervezet arra kívánja felhívni a járókelők és a vásárolni indulók figyelmét, hogy ezen a napon próbáljanak meg vásárlási szünetet tartani, valamint a közelgő karácsonyi ünnepekben is fontolják meg kiadásaikat. A karácsonykor, illetve egész évben is kényszerből vagy szórakozásból megvásárolt termékek ugyanis nyersanyag- és energiaigénye, a csomagolásukkal keletkező szemét, valamint a szállításukkal kibocsátott káros anyag mértéke mára az ökológiai rendszerünk első számú ellensége.

Nyilvános pénztárcaragasztás

S mit tehetünk ezen a napon vásárlás helyett? Például olvassunk, sétáljunk, beszélgessünk a barátainkkal, de akár zárjegyet is kérhetünk a pénztárcánkra Görög Zitától 13-14 óra között a Vörösmarty téren (a Váci utca végénél) a Tudatos Vásárlók Egyesületének látványos akcióján. Vagy éppenséggel cserebörzébe is ellátogathatunk, vagy pedig megtekinthetjük (november 28-ig) a Humusz Szövetség Fölösleges Áruk Fóruma mini-vándorkiállítását a Budapesti Művelődési Központ aulájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik