Élet-Stílus

Ellehetetlenülnek újabb színházak?

A Magyar Színházi Társaság elnöksége nem ért egyet az előadó-művészeti törvény változtatásaival, ugyanis azokat veszélyesnek tartja - közölte a szervezet.

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága ma tárgyalja a 2011-es költségvetést megalapozó törvényjavaslat szövegét. A tervezett változások érintik az előadó-művészeti törvényt is, tehát azt, hogy az önkormányzati színházakra fordított állami támogatások legalább 10 százaléka jut a független színházaknak, vagyis a VI-os kategóriának.

A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter ehelyett a jövőben összegszerűen meg nem határozott “támogatásban részesíthetné” a függetleneket.

Változtatnának a kiemelt támogatások megítélésén is. Ahelyett, hogy az összeget a központi juttatás legalább 3 százalékának feleltetnék meg, a jövőben a miniszter az Előadó-művészeti Tanács véleménye alapján döntene róla.

Az MSZT állásfoglalása rámutat, a két vonatkozó bekezdésben szereplő százalék – 10 és 3 – a “színházak támogatási rendszerében és a magyar színházi struktúrában egy belső arányt hivatott kifejezni: a kiemelt támogatások esetében egy szakmai kontroll alatt tartott minőségvédelmet, a VI. kategóriába sorolt színházak esetében pedig a kortárs magyar művészet megkerülhetetlen független társulatainak és alkotóinak struktúrán belüli helyét, működési és munkafeltételeit biztosítja a törvény”.

A szakmai szervezet nem ért egyet a módosító javaslatokkal és azokat veszélyesnek tartja. Mint írták, a VI. kategóriát érintő bekezdésben a javaslat feltételes módot használ – “támogatásban részesülhetnek” -, ez pedig szakmai kontroll hiányában, rosszul értelmezve teljesen ellehetetlenítheti a kortárs színház külföldön is elismert művészeit.

“E társulatoknak és alkotóknak továbbra is folyamatos támogatásban kell részesülniük, amelyet sem a módosított törvény, sem a költségvetésben erre a célra előirányzott összeg nem tesz lehetővé” – hangsúlyozza a Magyar Színházi Társaság elnöksége.

A szervezet úgy véli, ezek az intézkedések több évtizedes szerves fejlődést, “a magyar játékszíni kultúra sohasem látott virágzását” sorvasztják el, visszafordíthatatlan veszteséget okozva a nemzet kulturális életében.

A tervezett változtatások ellen kedden a független színházak, táncszínházak, befogadószínházak vezetői is tiltakoztak, mivel a szféra ellehetetlenülésétől tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik