Élet-Stílus

Pénteken „Ne Vásárolj Semmit” nap

A karácsonyi roham előtt nemcsak magunknak teszünk jót, ha egy napra befogjuk a pénztárcánk száját.

Egy egyszerű spórolási akciónál mégis jóval több a „Ne Vásárolj Semmit” nap. Magyarországon már 10 éve rendezik meg rendszeresen a fogyasztáskritikusok és a környezetvédő szervezetek. Idén a Tudatos Vásárlók Egyesülete november utolsó péntekén újra megrendezi, hogy ezzel hívja fel a járókelők figyelmét arra: a vásárlás nem egyenlő a boldogsággal.

A szervezők választása azért éppen péntekre esett, mert az elmúlt évek statisztikai adatai szerint a magyarok pénteken költik a legtöbb pénzt, ekkor indulnak vásárolni. Statisztikák támasztják alá azt is, hogy míg a magyar társadalom egyötöde komoly szegénységben él, a többségnél észrevehetők a túlfogyasztás tünetei, pedig a kényszerből vagy szórakozásból megvásárolt termékek nemcsak a pénztárcát karcsúsítják, hanem energiaigényük, csomagolásuk és szállítási igényük miatt ökológiai rendszerünk első számú ellenségei is.

A „Ne Vásárolj Semmit” nap célja, hogy felhívja a figyelmet, ne vásároljunk meg feleslegesen mindent, és ha már megvettük, a lehető legkevesebb csomagolással tegyük.

Az eseményhez idén Görög Zita is csatlakozott.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még több információ a “Ne Vásárolj Semmit” napról (Tudatosvasarlo.hu)
“Ne Vásárol Semmit” nap hivatalos weboldal (nevasaroljsemmitnap.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik