Élet-Stílus

Agyag kúpházak Kamerunban

A Designboom weboldal ősi építészeti technikákat mutat be, melyek bolygónk jövője szempontjából is relevánsak lehetnek.

Az emberiség történetének egyik legkorábbi építőanyaga az agyag. Kiváló alternatívája a cementnek, az utóbbit előállító gyárak ugyanis jelentős mennyiségű szén-dioxidot termelnek. Házat, kisebb épületeket könnyen építhetünk földből a világ bármely pontján, de a felhőkarcolók terén a beton az egyeduralkodó anyag. A kérdés tehát az: hogyan lehetne a földet, mint építőanyagot magasság-kompatibilissé tenni?

A musgumok egy Kamerun északi vidékén és Csádban élő afrikai népcsoport. Préselt, nap szárította agyagból építik magas, kagyló formájú, kúpos házaikat, melyeket geometriai mintákkal díszítenek.

Ami első pillantásra megragad épületeikben, az egyszerű, organikus forma. Második pillantásra érthetővé válik a forma funkciója is: a falak az alapozásnál vastagabbak, mint a csúcsnál, ez adja az épület stabilitását. Akár kilenc méter magas épületeik ellenállnak a nyári hőségnek, a kupola csúcsánál körben elhelyezkedő nyílások biztosítják a szellőzést.

Az agyagformázás a világon a legelterjedtebb építőtechnika, mivel nem kell hozzá eszköz: elég a föld, a víz, és a kezünk.

AJÁNLOTT LINKEK
Musgum Earth Architecture

Ajánlott videó

Olvasói sztorik