Élet-Stílus

Ahol bárki Indiana Jones lehet

admin
admin

2010. 11. 21. 08:12

Kalap helyett fejlámpa kerül a kobakra, ostor helyett pedig mobiltelefon a kézbe, és máris indulhat az ásatás. Ugyan nem Abu Szimbelben vagy Abüdoszban járunk, hanem a WAX Kultúrgyárban.

Gázolás a homokban, a fejlámpa fényénél a sötétből váratlanul előbukkanó istenszobrok és falfestmények, vadászat az elrejtett leletekre és hieroglif jelekre, mindez bluetooth technikával megspékelve – a Ramszesz – Az ásatás című kiállítás nagyszerűen helyettesítheti az ókori Egyiptomról szóló történelem órákat. Az egykori újpesti bőrgyárban kialakított interaktív tárlat – amely elsősorban a gyerekeket célozza meg – II. Ramszesz korát igyekszik látványosan bemutatni. Az iskolások hol a legnagyobb és legismertebb fáraó egyik templomában, hol a sírkamrájában, hol pedig egy ásatási területen kerülhetnek közelebb a misztikus Egyiptomhoz.

A homokkal borított templomrekonstrukcióban az egyiptomi templomépítészet és a vallás elevenedik meg előttük többek között Ízisszel, Széthtel, Száhmettel és az istenszobrot rejtő szent bárkával. A következő teremben egy fáraósírba kukkanthatnak be, és tárlatvezető segítségével tanulmányozhatják a temetkezési hely falfestményeit (a Kapuk Könyvét és az abüdoszi királylistát), valamint a legfontosabb sírmellékleteket. Ezt követően pedig egy régész ásatási területén, illetve leletekkel zsúfolt szobájában lehet nézelődni, miközben az ókori Egyiptomról újabb és újabb információk „futnak be” az aktivált Bluetooth-kapcsolattal rendelkező mobilokra.

(forrás: Ramszesz - Az ásatás)

(forrás: Ramszesz – Az ásatás)

Az interaktív törióra azonban korántsem ér itt véget. A kisebbek lapátot és szitát ragadva „régészkedhetnek” egy külön, erre a célra kialakított homokozóban. A nagyobbak pedig kipróbálhatják, hogyan is görgették egykor farönkökön a hatalmas kőtömböket a piramisépítők. Sőt a labirintuson végighaladva összegyűjthetik a falakon itt-ott felbukkanó hieroglifákat és „alfabetikus” megfelelőit, hogy a túra elején kézhez kapott Ásatási naplóba immár helyesen írhassák le nevüket hieroglifákkal.

A magyar fejlesztésű kiállítás 2011. február 28-ig látogatható, tavasztól ugyanis külföldi turnéra indul, s elsőként Brnóba teszi át a székhelyét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.