Élet-Stílus

Az elektronikus Kishúg

„Az válik a sajátommá, amit eléneklek” – nyilatkozta valahol egyszer nemrég Szalóki Ági, éppen a Kishúg zenekar ürügyén. Nos, pénteken este az új Kishúg-lemez bemutatókoncertjén is elmondhatta volna ugyanezt. Nem mondta, csak elénekelte…

Szalóki Ági, a népdaltól a jazzig, a Karády-daloktól a gyerekdalokig sok mindent énekelt már. Az új projektben Borlai Gergővel, az egyik legkeresettebb magyar dobossal közös vállalkozásban, a Kishúgban magyar, cigány, török dallamokat és elektronikus zenét, valamint mai magyar költők, Szabó T. Anna és Jónás Tamás verseit hozták össze.

A 2009 tavaszán indult duó az interneten tartotta először a kapcsolatot és alakította ki (és át) a számokat, aztán élő produkció is lett belőle: a színpadon a két alapító mellett egy gitáros (Csókás Zsolt) és egy bőgős (Kovács Zoltán) is játszott, előadva az új lemez dalait. A Kishúg már többször fellépett élőben, de most a friss lemezzel ismerkedni kicsit más volt!

Az elektronikus Kishúg 1

Szalóki Ági, bármit énekel vagy énekeltetnek vele, nagyszerű. Hogy mi illik hozzá, hogy mi igazán ő, az már más kérdés. Az új lemezén új, ismeretlen arcai is felbukkannak: ezek némelyikében (hozzá képest) kicsit túl sok az elektronika, a „pedálzene” (azt hívom úgy, ami egy gomb- vagy pedálnyomásra kúszik elő az erősítőből) – ami Áginál legalábbis szokatlan. Van némi kacérkodás az UFO-kkal is. Ez végképp nem ő volt. De mert Borlaival közös projekt, mondhatjuk rá, ez volt a dobos köpönyege.

A lényeg, a Kishúg-lemezt érdemes lesz megvenni. Ha majd megjelenik. Mert a lemezbemutatóra nem készült el. Szalóki Ági pironkodva vallotta be a színpadon: talán két hét múlva a boltokban lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik