Élet-Stílus

Zöld karácsony, kisebb számla

Készüljünk előre az energiatakarékos ünnepekre LED-izzókkal, átgondolt fűtéssel, termosztáttal.

Karácsony közeledtével egyre több csillogó fényfüzér jelenik meg a házakon. A világító díszek energiafogyasztása, a rokonlátogatáskor üresen maradó lakás fűtése és a távollétünkkor véletlenül standby üzemmódban felejtett elektromos készülékek azonban jelentősen lecsökkenthetik az ajándékvásárlás miatt amúgy is megcsappant decemberi költségvetésünket. Megfelelő megoldások és eszközök alkalmazásával azonban gondtalanul tölthetjük az ünnep boldog perceit. – írja a Hg.hu weboldal, mely további tippeket ad.

A magas energiaköltségek miatt nem kell lemondanunk házunk vagy lakásunk fénydekorációjáról, ha energiahatékonyabb, LED-es izzófüzéreket választunk. Ezek nem csupán kevesebb áramot fogyasztanak, de élettartamuk is jóval hosszabb, mint a hagyományos izzósoroké. Még több energiát spórolhatunk, ha időkapcsolóval látjuk el a fényfüzérek áramforrását, vagyis, beállítjuk, hogy az izzók sötétedéstől reggelig világítsanak, napközben pedig lekapcsolt állapotban maradjanak.

A szülők, rokonok meglátogatásának idején üresen maradó lakás átgondolt fűtésével is jelentősen csökkenthetjük villanyszámlánkat. Nélkülözhetetlen például a helyiségek fűtéséhez egy programozható termosztát, amely távollétünk alatt megfelelő, ám csökkentett hőfokon tartja a lakás hőmérsékletét, amelyet hazaérkezésünkkor egy gyors felfűtéssel tehetünk kellemessé.

AJÁNLOTT LINKEK:

A teljes cikk további tippekkel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik