Élet-Stílus

C-vitaminból is van halálos adag

Az, hogy kinek mennyi az elég, nagyban függ az életmódtól és az egészségi állapottól is: egy felnőttnek általában 80 milligramm.

Horacsek Márta, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) osztályvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy összesen 80 milligramm C-vitamin a lakosság 97%-ának napi szükségletét fedezi. A szakértő rámutatott, hogy mennyiségbeli eltérés lehet a testtömegtől függően, illetve attól, hogy milyen életmódod élünk. Mint elmondta, a dohányosoknak, az aktív sportolóknak és a várandós kismamáknak több C-vitaminra van szükségük.

Annak ellenére, hogy a szükséges napi mennyiség 80 milligramm, egyre többen szedik naponta ennek többszörösét: 500-1000 milligrammot. A szakértők szerint hosszú távon nem okoz egészségügyi problémát, ha valaki rendszeresen nagy adagban szedi a C-vitamint, nincs egészségkárosító hatása, ám mindenképpen azt ajánlják, hogy egyszeri nagy dózis helyett bontsák legalább két részre. A halálos adagra is készült elméleti számítás: ez egy 70 kilós ember esetében közel egy kiló.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy attól, mert valaki nagy mennyiségben eszi a C-vitamint, még nem biztos, hogy hatékonyabban működik majd az immunrendszere, sőt! A nagy mennyiségben jelen lévő vitamin akadályozhatja más tápanyagok felszívódását. A közvélekedéssel ellentétben a C-vitamin nem előzi meg az influenzát és a náthát, viszont a tüneteket valóban enyhíti, amivel segíthet a közérzet helyreállításában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hány milligrammtól lehet veszélyes a C-vitamin fogyasztása? (origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik