Élet-Stílus

Megszületett az új környezetbarát gázmotor

Az ausztriai GE Jenbacher bemutatta legújabb villamosenergia-termelő gázmotorját, a J920-at. A motor teljesítménye 9,51 megawatt, ezzel saját osztályában a legnagyobb. Egyetlen belőle 18 500 átlagos európai háztartás villamos-energia ellátását oldhatja meg. Ezen kívül fűtésre illetve hűtésre is használható lokálisan, CO2 kibocsátása pedig jóval alacsonyabb, mint a hasonló teljesítményű motoroké.

A GE Jenbacher legújabb fejlesztésű gázmotorjának prototípusát sikeresen tesztelték a nyár végén a gyártó üzemben kialakított próbapadon. Ezt a prototípust mutatták be a minap az ausztriai Jenbachban tartott ünnepségen.

A motor hatásfoka 48,7 százalék. De újdonsága és vonzereje nem csupán abban rejlik, hogy hatékonysága csökkenti az üzemeltetési költséget, hanem ezzel egyidejűleg csökkenti az üvegházhatást okozó gázkibocsátást. Összehasonlítva a hasonló teljesítményű, kereskedelmi forgalomban kapható gázmotorokkal, a J920 mintegy 1500 tonna CO2-dal kevesebbet bocsát ki évente. Ez körülbelül 800 átlagos európai autó CO2 kibocsátása.

Az alacsonyabb gázfogyasztása miatt pedig akár évi 217 ezer eurót is megtakaríthat az üzemeltető. Ezen kívül előnye még, hogy nemcsak földgázzal, de számos más típusú gázzal, például biogázzal, szeméttelepi gázzal, bányagázzal, szennyvíztelepi gázzal, illetve ipari folyamatokból visszamaradt éghető fáradt gázokkal is üzemeltethető.

Megszületett az új környezetbarát gázmotor 1

A GE Jenbacher gázmotor divíziója e téren szerzett korábbi tapasztalatait jól mutatja, hogy eddig 1 700 biogázzal és 1 400 szennyvíztelepi gázzal működő gázmotort adott el a világon. A J920 leginkább lokális, független áram- illetve hőellátásra alkalmas. Szélsőséges időjárásnak kitett vagy magasan fekvő területeken is zavartalan működésre képes.

„A GE jó vásárt csinált a Jenbacherrel. Amióta a portfóliónk része, négyszeresére nőtt.” – mondta Steve Bolze, a GE Power and Water vezetője. „A befektetési stratégiánk részeként a J920-as gázmotor képviseli a decentralizált energiát biztosító legnagyobb hatékonyságú gázmotort, aminek a széndioxid-kibocsátása is nagyon alacsony. A legújabb fejlesztési eredmények a folyamatos beruházásainkkal párhuzamosan, valamint a szolgáltatási lánc és szerviz együttes biztosítása segít abban, hogy megfeleljünk a fejlődő igényű globális ügyfeleknek.”

Megszületett az új környezetbarát gázmotor 1

A belső tesztelés után egy nagy léptékű kísérleti fázis következik, melynek során a gyakorlatban tesztelik a J920 működését a németországi Rosenheimben, egy önkormányzati vállalat berkein belül. Ezt követően kezdik el a sorozatgyártást és 2012-re tervezik az új motor piaci megjelenését. Ebben Magyarország is érdekelt, hiszen a GE Jenbacher két regionális gázmotor összeszerelő-üzeméből az egyik Veresegyházán működik.

„Ennek a technikai áttörést jelentő új motornak a kifejlesztése nem revolúció, hanem evolúció eredménye. Hiszen az alapja az az 50 éves tapasztalat, ami folyamatos innovációra sarkall minket mind a tervezés, mind a gyártás terén.” – mondta Prady Iyyanki , a GE Jenbacher gázmotor divíziójának vezérigazgatója az új motor sikeres tesztelését követő ünnepi beszédében.
A J920 ugyanis nem az első Jenbacher motor, ami megújulást jelent az energia-ellátásban.

Ez év júniusában a GE a világ első kétfokozatú turbótöltésű gázmotorjával állt elő. Ezzel a technikával a J624-es motor teljesítményét 4 megawattról 4,4-re emelték, hatásfoka így 46,5 százalék lett. Ez a technológia teszi lehetővé többek között azt is, hogy az új J920 szélsőséges körülmények között is működőképes.

Különösen magas, 90 százaléknál is magasabb hatásfokot lehet elérni, ha a J920-at nemcsak villamos-energia, hanem egyidejűleg hőtermelésre is használják.

Ez esetben az üzemanyag-megtakarítás 130 millió kWh elsődleges energiaforrásban mutatkozik meg, ami olajban mérve például 76 000 hordónyit jelent.

Megszületett az új környezetbarát gázmotor 1

Az a tény, hogy a motor a beüzemeléstől számított mintegy öt perc alatt eléri a maximális teljesítményét, szintén nagy vonzerőt jelenthet a lokális üzemeltető részére. Karbantartása és üzemeltetése is egyszerű.

A J920 minden paramétere megfelel az ecomagination kezdeményezésében foglalt elvárásoknak, amelynek célja az egyre nagyobb környezetvédelmi kihívásoknak megfelelő technológiák bevezetése.

Az energiaszektor környezetvédelmi beruházásai világszerte növekednek az ENSZ kimutatása szerint. A megújuló energia előállítására irányuló beruházások tavaly világszerte 162 milliárd dollárt tettek ki. Nehezítette a beruházók helyzetét, hogy az előző évekhez képest nehezen jutottak hitelhez. A z UNEP igazgatója szerint ez éppen azt igazolja, hogy a tiszta energia szektorának fejlődése „nem a bőséges hitelkínálat keltette beruházási buborék csupán, hanem olyan beruházási szektor, amely az elkövetkező években is fontos marad”.

Az idei év igazolja ezt a megállapítást, ugyanis csak az első félévben 65 milliárd dollárt költöttek zöld energia projektekre, ami 2009 azonos időszakához képest 22 százalékos növekedést jelent – annak ellenére, hogy az ebben a szektorban igen aktív európai államok egy részét válság sújtotta, és a pénzpiacok is ingatagok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik