Élet-Stílus

A herpesz felelős a meddőségért?

A herpesz nemcsak női, hanem férfi oldalról is rossz hatással van a termékenységre.

A herpesz vírus született túlélő: ha egyszer bekerült a szervezetbe, soha többet nem szabadulunk meg tőle. A fertőzés után a vírus bőrtüneteket okoz, majd miután megérkezik a szervezet immunreakciója és a körülmények a vírus számára kedvezőtlenné válnak, az idegszálak mentén az idegdúcokba menekül és inaktiválódik. Bizonyos körülmények, amilyen az UV sugárzás, a pszichés vagy fizikai stressz, menstruáció és általában minden olyan tényező hatására, ami a szervezet védekező képességét csökkenti, a herpesz újra aktivizálja magát.

A vírus két fajtájával, a HSV 1 és 2-es fajtájával találkozhatnak a legtöbben: az egyes a szájon és környékén okoz tüneteket, míg a 2-es a nemi szerveket veszi célba. A HSV-2 fertőzés, amivel a statisztikák szerint Magyarországon minden 5. ember fertőzött, egyik legsúlyosabb következménye, hogy a terhesség alatt a születendő baba megkapja. Ennek következménye a korai vetélés, vagy a súlyos szövődményekkel járó újszülöttkori fertőzés.

Az már kevesebben tudják, hogy a herpesz adott esetben a meddőségért is felelős lehet. 2003-ban ismertetett adatok szerint nemcsak női oldalról, de férfioldalról is jelentősen befolyásolhatja a termékenységet. A herpesz ugyanis csökkenti a spermiumok számát, ráadásul befolyásolja mozgékonyságukat is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet a herpeszről és kezeléséről (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik