Élet-Stílus

Gigabulival segítenek magukon a sérültek

A sérültekből álló Nemadomfel Együttes és a Quimby próbáján jártunk, akik éppen a Papp László Sportarénába november 21-ére tervezett Jobb velünk a világ! című jótékonysági szuperkoncertre készültek. A fogyatékosok eddig másokon segítettek, most maguknak szeretnének egy itthon egyedülálló ökolakóotthont építeni. Videó!

Délelőtt tíz óra. Helyszín a Fonó Budai Zeneház. A Quimby énekes Kiss Tibor egy csillogó szemű gyermektermetű és -lelkületű sérült sráccal gyakorol az asztal mellett: „ajajaj, ajajaj, lehet a szívben is zivatar” – énekli Tamás, kicsit Paudits Bélásan intonálva, de borzasztó lelkesen. Persze, hogy lehet, amikor ilyen pillanat szemtanúja az ember, amely óhatatlanul is fülig húzza az ember száját. Éppen a november 21-ére tervezett közös koncertre készülnek, ahol a fogyatékkal élőkből álló Nemadomfel Együttes játszik együtt a Quimbyvel, a Kiscsillaggal és a Csík zenekarral.

Minden buliban benne vannak

A Fonóban tartott sajtónyilvános főpróbán leginkább az derült ki, hogy amennyit tudásban elmarad a Nemadomfel a profi zenekar mellett azt hozzáállásban simán pótolják. Kiss Tibi el is mesélte a FigyelőNetnek, hogy zseniális, szereptelen, őszinte, bevállalós embereknek ismerte meg a zenekar tagjait, akikkel kapcsolatban egy pillanatra sem jut eszébe a sajnálat. Minden buliban benne vannak, és az álmos novemberi délelőttön igazi ébresztő hatásúak voltak. Kiss Tibi szerint ők így a próbák során még többet is kapnak a Nemadomfel zenekartól, mint fordítva.

A november 21-i koncertről azt már lehet tudni, hogy különleges hangszereléssel hallható több ismert Quimby-, Kiscsillag-, Csík- vagy éppen Nemadomfel-sláger. A Quimby egyik legismertebb slágere az Ajjajjaj Kiss Tibor mellett a Nemadomfel egyik frontemberének Színai Tamásnak a közreműködésével szólal meg, míg Lovasi András a Nemadomfel Együttes Macskalány című számába száll be Zakál Zoltán frontember mellé. A tavalyi koncert bevételéből felépülő szendrőládi családi nevelést kiegészítő otthon mélyszegénységből kikerülő cigány növendékei a Csík Zenekarral készülnek közös produkcióra. Az összes zenekar részvételével pedig egy különleges dobshow-val is készülnek.


A különleges zenei élményeket speciális látvány- és show-elemek is kísérik, így idén ismét fellép a Salsa Picante stúdió vegyes csoportja, melyben egészséges és sérült fiatalok táncolnak közösen, továbbá ír- és kerekesszékes tánccsoportok színesítik a programot. Természetesen a korábbiakhoz hasonlóan néhány sztárvendég is felbukkan az este folyamán, így fellép Presser Gábor zenész, illetve pártfogóként Erős Zsolt hegymászó is csatlakozott a támogatók sorához.

Kitüntetett zenekar

A Nemadomfel zenekart értelmileg akadályozott előadók hozták létre 2004-ben azért, hogy saját erejüket és tehetségüket latba vetve küzdjenek az előítéletek leépítéséért, a társadalmi empátia növeléséért. Első lemezük 2005-ben, második 2007-ben jelent meg. Azóta a zenekar életéről Álomturné címmel többszörös díjnyertes film is készült Szekeres Csaba rendezésében. A történet szerint Tomi, aki szülei halála miatt került egy értelmi sérültekkel foglalkozó otthonba, új barátjával, Dokival közösen úgy dönt, hogy szervez egy zenekart, amivel meghódítják a showbusiness világát. Ám első fellépésük érdektelenségbe fullad. Doki ekkor elviszi egy Álomturnéra a csapatot. Az együttes tagjai 2006 decemberében – az esélyegyenlőségért végzett munkájukért – miniszteri kitüntetést kaptak.


Az integráció a megoldás

„A világban mostanában egy nagy átalakulás van a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos felfogásban” – magyarázza a Quimby frontembere. Mindenütt azért indulnak programok, hogy a fogyatékkal élők a részei legyenek az életnek, és ne sajnálatra méltó számkivetettjei, akik egyfajta modern Taigetoszon élnek a társadalom perifériáján. Ideje észrevenni, hogy ezek az emberek igenis nagyon sokat meg tudnak tenni a saját életükért. Ez az itteni program is megmutatja, hogy képesek maguk megszervezni, és olyan célt tűztek ki maguk elé, amely teljes mértékben megvalósítható.

Úgy tűnik az integráció kérdésében teljes az összhang az együttesen belül, mert Varga Livius, a Quimby ritmusszekciójáért és rapelemeiért felelős társvezére szerint is csak ez vezethet eredményre: „Általában nem baj ha az emberekben tudatosodik, hogy mind a szív, mind a tudomány mai állása szerint az integráció a rendes megoldás azokra a nem jól működő dolgokra, amiket általában az ismeretlentől való félelem szül, vagy csak a bezárkózás.

17 milliót gyűjtöttek

A Nemadomfel szóvivője, a kerekesszékes Papp Szabolcs azt is elárulta, hogy míg a korábbi két nagyszabású koncertjük bevételét másoknak adományoztak, hogy megmutassák, hogy a fogyatékosok is tudnak segíteni, most saját mostoha körülményeiken javítanának. A Jobb velünk a világ! rendezvények eredményeként összesen mintegy 17 millió forint adomány folyt be, és közel 15 ezer ember ment el a Papp László Sportarénába, hogy megnézze őket. 120 fiatal költözhet be abba a csíksomlyói árvaházba, amelyet 2008-as koncert bevételéből újított fel Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Az elmúlt hónapban pedig elindult a roma gyerekek számára a Nemadomfel Ház Szendrőládon, amelyben családi napközi működik. Itt 5-10 éves főként cigány származású szegénységben élő gyerekek pedagógusok, helyiek segítségével játékos formában, közös munkával ismerhetik meg mindazt, amit optimális körülmények között egy családban megkapnak.

Az idei bevételből azonban az első olyan passzívházat hoznák létre, amely közintézményként üzemelne. Ez azt jelenti, hogy a III. kerületbe tervezett épület a legmodernebb környezetvédelmi technológiákat használva maga fogja termelni a működtetéséhez szükséges energiát. Az Óbudán épülő új lakóotthonba a tervek szerint 10 apartman épülne közel 350 négyzetméteren. Az apartmanok egy-két ágyasok lesznek, külön fürdőszobával és előtérrel, az épületben pedig közös nappali és konyha szolgálja a bentlakók kényelmét.

A passzívház lakóotthon átadására 2012-ben kerülhet sor, és a jelenlegi elgondolás szerint 8-10 fő részére jelenthet állandó lakhatási megoldást, 4 fő számára pedig krízishelyzetben tud segítséget nyújtani a lakóotthon átmeneti része. A férőhelyek iránt már most óriási az érdeklődés.

Egy intézetben 700-an

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) 2008-as adatai szerint 16 ezer fogyatékos ember, és 8 ezer pszichiátriai beteg él bentlakásos intézményben. Egy intézményben átlagosan 130 ember lakik együtt, de van olyan pszichiátriai intézet is, ahol több mint 700-an élnek. A fogyatékos emberek közül 2008-ban kevesebb mint 1400-an, a pszichiátriai betegek közül pedig csak 310-en éltek lakóotthonban, vagyis olyan épületben, ahol legfeljebb egy tucatnyian laknak.

Olvasói sztorik