Élet-Stílus

Átadták az idei Hazám-díjat

Erdős Tibor közgazdász, Halász Judit színművész, Kaján Tibor karikaturista, Kántor Lajos költő, Ranschburg Jenő pszichológus, Romány Pál agrárközgazdász és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző vehetett át idén Hazám-díjat. A XXI. Század Társaság elismeréseit szombaton a Magyar Tudományos Akadémia székházában adták át.

A Hazám-díj kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták. A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című költeményéről kapta nevét, az elismerést azért kapják heten, mert a versciklus hét szonettből áll – mondta Kocsis András Sándor, az elismerést alapító XXI. Század Társaság elnöke, egyben a Hazám-díj kuratóriumának tagja.
Átadták az idei Hazám-díjat 1

A könyves szakember tájékoztatása szerint a díjra a társaság tagjai tehettek javaslatot; a kuratórium végül 35 jelölt közül választott. A kitüntetett személyiségek közé minden esztendőben egy külhoni magyar művészt vagy tudóst is beválogatnak; idén a kolozsvári Kántor Lajos író, költő, a Korunk folyóirat szerkesztője részesül Hazám-díjban a határon túlról.

A Hazám-díj kuratóriumának tagja Ágh Attila közgazdász, Hovanyecz László újságíró, Kocsis András Sándor, Révész Tamás egyetemi tanár, Romsics Ignác történész, Vámos Tibor villamosmérnök, a kuratórium elnöke és Varga Gyula professor emeritus.

A XXI. Század Társaság tagjai a díjkiosztó ünnepség előtt koszorút helyeznek el József Attila sírján a Fiumei úti temetőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik