Élet-Stílus

F1: négy jelentkező a trónra

Vasárnap az Abu-Dzabi Nagydíjon a Fernando Alonso, Mark Webber, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton négyesből valakit világbajnokká koronáznak a Forma-1-ben.

A 19., egyben az utolsó futam előtt még négy pilóta esélyes a világbajnoki címre. A legjobb helyzetben a korábbi kétszeres vb-első Fernando Alonso van: miután jelenleg nyolcpontos előnnyel vezet a pontversenyben, számára az első és a második hely az újabb vb-sikert jelentené, függetlenül attól, hányadik helyen végeznek a riválisai.

„Nagyon keményen kell készülnünk, mert elég a legapróbb hiba és máris oda a dicsőség. Minden megtörténhet. Hiába, ilyen a Forma-1, s ez a szép benne” – fogalmazott Alonso, akit az összetettben második Webber igyekezett „elaltatni” azzal, hogy azt mondta, a spanyol pilóta a legnagyobb esélyes, hiszen ő várja nyerő pozícióban az utolsó versenyt.

Az ausztrál versenyző ehhez még hozzátette, ő nyilván mindent megtesz, de ha ennek ellenére mégsem sikerülne pályafutása során először trónra lépnie, akkor is csak rövid ideig lesz csalódott, mivel sok kellemes emléke van az évről.

Alonso már csak azért is fórban van, mert ő számíthat Felipe Massa támogatására, míg Webbernek az istállója másik alkalmazottjával, a 15 pontos hátrányban lévő, szintén első világbajnoki győzelmére hajtó, nagyon elszánt Sebastian Vettellel is meg kell küzdenie.

A Red Bull akár öngólt is rúghat azzal, hogy a két pilótája között nem állított fel erősorrendet. A csapatnál azonban kötik az ebet a karóhoz, Dietrich Mateschitz tulajdonos kijelentette, továbbra sem szólnak bele a küzdelembe, mert úgy vélik, „egy becsületesen kiharcolt második hely többet ér a becstelen elsőnél.” Vettel ezzel együtt hajlandó segíteni a csapattársának, ha úgy hozza a helyzet, árulta el a német pilóta.

A legkevesebb esélye a vb-címre a 2008-as győztes Lewis Hamiltonnak van, miután 24 pontos a lemaradása Alonsóval szemben, de brit addig reménykedik az újabb diadalban, és persze harcol érte, amíg le nem intik a versenyt. „Az utolsó pillanatig küzdeni fogok a győzelemért” – így Hamilton, aki az autója és csapata mellett a szerencsében is bízik…

A Forma-1 történetében 26. alkalommal fordul elő, hogy a szezonzáró futam dönt az egyéni világbajnoki cím sorsáról, ugyanakkor korábban legfeljebb hárman harcoltak a vb-diadalért, míg most négyen vannak a ringben. Egyébként a 26-ból 16 alkalommal az lett a végső győztes, aki az utolsó „menet” előtt a pontverseny első helyén állt.

Ez a Ferrari spanyolja mellett szól, az pedig a Red Bull, kiváltképp Vettel mellett, hogy az első Abu-Dzabi GP-t megnyerte tavaly, Webber pedig második volt, miközben Alonso (még a Renault-val) a 14. lett, Hamilton pedig fékhiba miatt be sem fejezte a versenyt.

Alonso világbajnok, ha…
…nyer vagy második
…harmadik vagy negyedik, és Webber nem nyer.
…ötödik, Vettel vagy Webber nem nyer.
…hatodik, Webber legfeljebb harmadik, Vettel nem nyer.
…hetedik vagy nyolcadik, Webber nem dobogós, Vettel nem nyer.
…kilencedik, Webber legfeljebb ötödik, Vettel legfeljebb harmadik.
…tizedik, Webber legfeljebb hatodik, Vettel nem dobogós.
…nem szerez pontot, Webber hatodik, Vettel legfeljebb harmadik, Hamilton nem nyer.

Webber világbajnok, ha…
…nyer, és Alonso nem második.
…második, Alonso legfeljebb hatodik, Vettel pedig nem nyer.
…harmadik, Alonso legfeljebb hetedik, Vettel pedig nem nyer.
…negyedik, Alonso legfeljebb kilencedik, Vettel pedig nem nyer.
…ötödik, Alonso legfeljebb tizedik, Vettel pedig legfeljebb harmadik.
…hatodik, Alonso nem szerez pontot, Vettel legfeljebb negyedik.

Vettel világbajnok, ha…
…nyer, és Alonso legfeljebb ötödik.
…második, Alonso legfeljebb kilencedik, Webber legfeljebb ötödik.

Hamilton világbajnok, ha…
… nyer, Alonso nem szerez pontot, Webber hatodik, Vettel legfeljebb harmadik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik