Élet-Stílus

Löw beveti a következő generációt

A német szövetségi kapitány a kísérletezésre használja fel a svédek elleni barátságos találkozót. A világbajnokságról is ismert nevek pihenőt kapnak, ellenben érkeznek a még fiatalabb titánok.

A dél-afrikai világbajnokságon minden idők legfiatalabb átlagéletkorú német csapata menetelt a bronzéremig, az utánpótlás azonban árasztja a jobbnál jobb fiatal futballistákat. Joachim Löw már az Eb-selejtezők során kijelentette, hogy a svédek ellen azok is lehetőséget kapnak, akik a tétmeccseken inkább a cserepadra szorultak volna.

Az idei Bundesliga két „keménylegénye”, a Mainz és a Dortmund hat futballistát delegál majd a jövő szerdai göteborgi találkozóra. A sokáig listavezető mainziak részéről Andre Schürrle és Lewis Holtby, a jelenlegi első csapatából pedig a mindössze 18 éves Mario Götze, illetve Marcel Schmelzer nevét említette a kapitány, ám a német források tudni vélik, hogy a fekete-sárgáktól Mats Hummelsnek, és Kevin Grosskreutznak is helye lesz a svédországi gépen.

„Schürrle, Holtby és Götze biztosan játszani fog” – erősítette meg a spekulációkat a Bildnek összegző Löw. „Mindannyian nagyon jól szerepeltek a bajnokságban, és nemcsak alkalmi fellángolásaik voltak. Nem kell hozzá túl nagy képzelőerő, hogy lássuk, hamarosan a nemzetközi porondon is képesek lesznek a legjobb teljesítményre.”

Az új német szupertini: Mario Götze (MTI/EPA)

Az új német szupertini: Mario Götze (MTI/EPA)

„Az a tervem, hogy valamennyi behívottam beleszagolhasson a válogatott játékába. Így akik a padon kezdenek, csereként beszállhatnak. Ha egy futballista beleillik a csapat játékába, én behívom. Ez megtörténhet akár heteken belül is, nálam a kor nem számít. És nem várok két-három évet, hogy lássam, hova fejlődik egy tizenéves – ha kimagasló, akkor a válogatott számára is hasznos lehet.”

A szakember ugyan csak csütörtökre ígérte a keret kihirdetését, a Kickernek kifejtette, hogy leginkább a 22 éves dortmundi bekk, Schmelzer játékára kíváncsi, ugyanis köztudott, hogy a Nationalelfben „lyukas” pozíció a balhátvédé: a vb-n három futballista (az inkább középen otthonos Badstuber és Boateng valamint a „született” középpályás Jansen) is játszott a poszton, de egyikük sem volt meggyőző.

„Habár nagy a merítési lehetőség, csatárposzton és a védelem bal oldalán annál kisebb az alternatíva. Schmelzer egyre jobb teljesítményt nyújt klubjában, nem szabad figyelmen kívül hagyni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik