Élet-Stílus

Erős mezőny a Telenor Kupán

Idénybeli első megmérettetése előtt áll az áprilisi, hazai rendezésű divízió I-es vb-re készülő magyar jégkorong-válogatott, amely péntektől vasárnapig erős ellenfelekkel, a japán, a francia és az osztrák csapattal találkozik Székesfehérváron a Telenor Hoki Kupán.

Ted Sator szövetségi kapitány az eseményt felvezető keddi sajtótájékoztatón kijelentette: a torna remekül szolgálja majd a vb-felkészülést, bár sérülések és klubkötelezettségek miatt nem mindenkire számíthat. A légiósok közül például csak Szélig Viktor jön haza, a tengerentúlon szereplő Szuper Levente és Kóger Dániel, illetve a Svédországban játszó Vas János nem, míg a gólerős Palkovics Krisztián pihenteti begyulladt bal alkarját.

“Szeretnék több olyan játékost is kipróbálni, akik a tűz közelében vannak, de természetesen a csapat magja adott. Bízom benne, hogy sok fiatal bebizonyítja, érdemes őket hívni. Mindhárom ellenfelünk remek, így komoly erőpróba vár ránk” – jegyezte meg az NHL-t is megjárt amerikai szakember, hozzátéve, hogy a decemberi, szlovéniai tornán kifejezetten fiatal csapattal kíván szerepelni.

A hazai csapat először a japánokkal találkozik, az ő céljuk is az, hogy áprilisban – éppen a budapesti csoportból – jussanak fel a világelitbe. Így aztán nem biztos, hogy a két kapitány nagyon “kiteregetné lapjait”. A két együttes eddig 18-szor találkozott, a magyarok hatszor, a távol-keletiek 12-szer nyertek. Az utolsó egymás elleni csata valószínűleg örökké emlékezetes marad: 2008. április 16-án Szapporóban úgy nyertek a magyarok (és később jutottak fel a világ élvonalába), hogy a hazaiak 0-3 után majdnem egyenlítettek, ám az 59. percben szerzett góljukat nem adták meg. A 4-2-es végeredményt a most hiányzó Palkovics állította be.

Hetényiékre kemény meccsek várnak (MTI)

Hetényiékre kemény meccsek várnak (MTI)

Szombaton a szinte a legerősebb összeállításukban érkező, az élvonalhoz tartozó franciákkal találkoznak Ladányiék. Ez lesz az 51. egymás elleni meccs, a magyarok 26-szor nyertek, a franciák 18-szor, és született hat döntetlen is. A két csapat utoljára viszonylag régen, 2006. november 12-én játszott egymással a budapesti Pannon Kupán, akkor hosszabbítás után nyertek a gallok 0-3 után 4-3-ra. A riválist utoljára 2001. április 19-én sikerült legyőzni, a grenoble-i divízió I-es vb-n 3-1-re.

A zárónap a fiatal csapattal érkező osztrákok lesznek az ellenfelek. A két válogatott eddig 35-ször találkozott, az osztrákok 26-szor nyertek, volt két döntetlen, míg a magyarok hétszer diadalmaskodtak. Az utolsó magyar siker 1977. december 28-án Budapesten, egy barátságos találkozón született (1-0). Azóta sorozatban nyolc vereséget szenvedett együttes. Az utolsó egymás elleni összecsapás idén április 10-én volt, szintén Budapesten, akkor az osztrákok nyertek 3-2-re.

A háromnapos torna jótékonysági akcióval is szolgál, licitálás útján egy-egy szurkoló leülhet a cserepadra a válogatott meccsein. A kikiáltási ár minden esetben 50 ezer forint. A befolyó összeget a szervezők a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak juttatják el.


A magyar keret

Kapusok: Bálizs Bence, Hetényi Zoltán (mindkettő Sapa Fehérvár), Rajna Miklós (Vasas)
Hátvédek: Hegyi II Ádám, Horváth András, Maklári Erik, Orbán Attila, Tokaji Viktor (valamennyi Sapa Fehérvár), Svasznek Bence, Szirányi Bence (Vasas), Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Szélig Viktor (Briancon)
Csatárok: Fekete Dániel, Fodor Szabolcs, Holéczy Roger, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Nagy Gergő, Sofron István, Vas Márton, Vaszjunyin Artyom (valamennyi Sapa Fehérvár), Azari Zsolt, Galanisz Nikandrosz, Magosi Bálint (mindhárom Dab.Docler), Peterdi Imre (FTC), Szappanos Dávid (Vasas)

A program
Péntek:
Franciaország-Ausztria, 16:00
Magyarország-Japán, 19:15
Szombat:
Ausztria-Japán, 14:00
Magyarország-Franciaország, 17:30
Vasárnap:
Franciaország-Japán, 12:30
Magyarország-Ausztria, 16:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik