Élet-Stílus

Sting az Arénában koncertezik

Közel háromórás koncertet ad Sting november 6-án szombaton a Papp László Budapest Sportarénában; a fellépésen, amelyre már hetekkel ezelőtt elfogyott minden jegy, a többszörös Grammy-díjas brit szerző-énekes legnagyobb slágereit nagyzenekari átiratban adja elő.

A Police egykori frontembere Symphonicities című turnéja júniusban indult a kanadai Vancouverben, a koncertsorozaton Sting az ötven fős Londoni Királyi Filharmonikus Koncertzenekarral adja elő legismertebb dalait. (A Symphonicities szójáték a Police 1983-as, Grammy-díjas Synchronicity című lemezével.)

A nagyzenekart Steven Mercurio vezényli, és színpadra lépnek Sting állandó zenésztársai is: Dominic Miller gitáros, Ira Coleman basszusgitáros, David Cossin ütős és Jo Lawry vokalista. A budapesti Sting-koncerten szimfonikus hangszereléssel szólal majd meg például a Roxanne, a Next To You, az Every Little Thing She Does Is Magic, az Every Breath You Take, az Englishman In New York, a Fragile, a Russians, az If I Ever Lose My Faith In You, a Fields of Gold vagy a Desert Rose.
Sting az Arénában koncertezik 1

Sting első kirándulása a klasszikus zenei tartományba Songs From the Labyrinth című, lantzene alapú lemeze volt 2006-ban. A brit előadóművész az egyetlen világkörüli turné erejéig 2007-ben újra összeállt Police koncertjei után visszatért ehhez a szenvedélyéhez, és a tavaly megjelent If On A Winter’s Night… lemez első helyen debütált a komolyzenei listákon.
Nagyzenekarral először 2008-ban működött együtt, amikor közös előadásra hívták a Chicagói Szimfonikusokhoz. Idén januárban a philadelphiai nagyzenekarral dolgozott együtt.
“El vagyok ragadtatva a lehetőségtől, hogy nagyzenekarral turnézhatok és teljes egészében új színt adhatok zenei palettámhoz a dalok újraalkotásával, amelyek így kapcsokká válnak az elmúlt 30 évben adott koncertjeimhez” – fogalmazott nemrég Sting.

A Deutsche Grammophon és a Universal Music kiadó néhány hónappal ezelőtt CD-n is megjelentette Sting 12 felvételét szimfonikus köntösben, Symphonicities címmel. Az album zenei rendezője John Mathes volt, Lou Reed, Sade vagy Beck korábbi munkatársa.

„A dalok alapstruktúrája változatlan maradt; a legfontosabb változás, ahogyan a klasszikusan képzett zenészek hozzáálltak a feladathoz. Számukra például egy zeneszám tempója teljesen más, mint a rock esetében, és nekem is másképpen kell énekelnem az átformált dalokat, minden este improvizálok egy kicsit” – mondta Sting egy interjúban. Mint hozzáfűzte, a hangszereléstől a dalai nem válnak klasszikus zenévé, „ez nagyzenekari felállásban játszott popzene”.

„Egyre inkább inspirál az a szabadság, amit egy nagyzenekar jelent. Olyan számokat ástunk elő és öltöztettünk teljesen új köntösbe, amelyeket eddig mellőztem vagy amelyek szinte teljesen ismeretlenek voltak. Úgy érzem magam, mint egy gyerek, aki villanyvonatot kapott ajándékba” – fejtette ki Sting. A zenész elmondta, hogy személyes kedvence most a The End of the Game című dal, amelyet tíz évvel ezelőtt írt, és mindössze kislemez b-oldalként jelent meg.

Az 59 éves Sting Bécsből érkezik a magyar fővárosba, a koncertet a Live Nation szervezi.
A zenész hatodik alkalommal lép fel Budapesten. Az első magyarországi fellépése 1988-ban, az Amnesty International turnéja során volt, amikor Peter Gabriellel, Bruce Springsteennel és Tracy Chapmannel a Népstadionban játszott. 2004-ben 250 ezer ember előtt lépett fel az ingyenes Kapcsolat koncerten a fővárosi Felvonulási téren; legutóbb 2006-ban a Papp László Budapest Sportarénában zenélt. Idén voltak olyan hírek, hogy esetleg fellép Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton, de ez nem valósult meg.

A mostani európai turnénak az aréna-koncertek mellett olyan legendás koncerthelyszínei voltak, mint a Royal Albert Hall Londonban, a Teatro Verdi Firenzében vagy a Sage Hall Newcastle-ban, a művész szülővárosában.

Sting (eredeti nevén Gordon Matthew Thomas Sumner) 35 éve tartó változatos és rendkívül sikeres karrierje során elképesztő mennyiségű slágerlistás dalt, számtalan elismerést és közel 100 millió eladott lemezt produkált. Az újhullám egyik meghatározó zenekarának, a Police-nak 1977 és 1983 között volt énekese és basszusgitárosa, társa Andy Summers gitáros és Stewart Copeland dobos volt. Sting 1984-től dolgozik szólóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik