Élet-Stílus

Ágh István a Győri Könyvszalon alkotói díjasa

Ágh István József Attila- és Kossuth-díjas költő kapta az idei - tizedik - Győri Könyvszalon alkotói díját. Lebó Ferenc szobrászművész kisplasztikáját Borkai Zsolt polgármester adta át az alkotónak több évtizedes irodalmi munkássága elismeréseként a könyvszalon pénteki megnyitóján.

Az ünnepségen köszöntőjében Borkai Zsolt az olvasás fontosságára hívta fel a figyelmet. „Olvasnunk kell, hogy a szép magyar beszéd lényegét megértsük. Az olvasás szeretetét átadni a gyerekeknek nagy felelősség a szülők számára; ez a legfőbb küldetése a könyvszalonnak” – mondta a fideszes politikus.

Az alkotói díj átvételét követően az ünnepelt költő művészeti és erkölcsi elveiről szólt, felidézve a csaknem fél évszázaddal ezelőtt megjelent első kötetében olvasható bemutatkozását. „Igaz és szép verseket akarok írni, tehát jó verseket, ez az egyedüli mércém” – mondta el újra akkori gondolatát.

Ágh István kiemelte: most tudja igazán, milyen fontos a művészetben a csodálkozás és az indulat, „amikor egyre érezhetőbb a kegyelmek lassú fogyatkozása”. Mint hozzátette, ehhez kapcsolódva szóba jöhetne siker, sikertelenség, a szellemi haszon, valamint a művek érvényesülésének gondjai. A költő ugyanakkor megjegyezte, hogy 72 évesen elsősorban a magyar irodalom megmaradása érdekli.

„Ha Zrínyit, Berzsenyit, Vörösmartyt, Adyt, Füst Milánt, Kassákot, Illyést, Szabó Lőrincet, Weörest, Nagy Lászlót, Kormost elfelejtjük, akkor minket is elfelejtenek. De minden, ami ennek ellenében működik, megszüli a reményt, a jövőbe vetett hitet. Így most a Győri Könyvszalon és annak díja is – mondta a költő.

A vasárnapig tartó programon számos könyvbemutatót tartanak az eseménynek helyet adó Győri Nemzeti Színházban. A bejáratnál gyerekkuckó várja a legkisebbeket. Az író-olvasó találkozók mellett lesznek koncertek: fellép a Katáng zenekar, Berecz András ének- és mesemondó, a Kolompos Együttes, valamint Pápai Erika és Huzella Péter. A rendezvényen számos könyvkiadó vonultatja fel kínálatát a könyvszerető közönségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik