Élet-Stílus

Több magyarországi játékos is bundázhatott

Több magyarországi labdarúgó is érintett lehet az európai futball bundabotrány kapcsán gyanúba keveredett négy NB I-es mérkőzés végeredményének befolyásolásában a bochumi ügyészség szerint.

“Ami a perben felhozott vádakra vonatkozó kérdéseit illeti, helytálló, hogy egy esetben összesen négy magyar futballbajnokit említettek – olvasható az index.hu-n a bochumi főügyész levelében. – A vádlottaknak azt rótták fel, hogy ezekre a találkozókra egyes, illetve kombinált fogadásokat kötöttek, miután egy harmadik féltől arról értesültek, hogy több magyarországi futballista összesen húszezer eurós kifizetés ellenében késznek mondta magát arra, hogy a szóban forgó négy meccs kimenetelét a fogadási csalók kívánsága szerint befolyásolja.”

A honlap az ügyet kirobbantó bochumi ügyészségnek 40 kérdést tett fel az esetlegesen érintett magyar összecsapásokkal, az októberben kezdődött perrel, valamint az eltiltott Vukasin Poleksiccel kapcsolatban. Bernd Bienossiek, a bochumi államügyészség gazdasági ügyekkel foglalkozó és sajtókapcsolatokkal megbízott főügyésze a konkrét, labdarúgókra, illetve klubokra vonatkozó kérdésekre nem tudott válaszolni, azt írta, ezekről csak a helyi hatóságok tájékoztathatják a sajtót.

Október elején kiderült, hogy a 2009. április 24-én játszott Újpest-Honvéd (3-0) összecsapás mellett az április 25-i Debreceni VSC-Kecskeméti TE (3-1), Szombathelyi Haladás-REAC (1-0), ZTE-Vasas (3-1) találkozók is szerepelnek az október 6-án kezdődött perben.

A bochumi államügyészség tavaly novemberben jelentette be, hogy a gyanú szerint kilenc ország – köztük Magyarország – érintett a botrányban, amelynek vizsgálatába az európai sportági szövetség (UEFA) is bekapcsolódott. Az UEFA több mint 40 mérkőzést talált gyanúsnak, s ezek közül tovább vizsgált hét nemzetközi kupatalálkozót, köztük a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1).

Az UEFA idén júniusban Mészáros Norbertet (képünk) 2011 végéig, míg Vukasin Poleksicet 2012. június 30-ig eltiltotta, mert az európai szövetség szerint a bajnok és Magyar Kupa-győztes Debrecen két játékosa nem tett eleget a jelentési kötelezettségének, amikor megpróbálták őket megvesztegetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik