Élet-Stílus

Színházigazgatót keres Pécs

Újabb pályázatot ír ki a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára a város önkormányzata, mert a helyhatósági választások előtti utolsó közgyűlési ülésen nem sikerült vezetőt választani a teátrum élére.

A pécsi közgyűlés csütörtöki, rendkívüli ülésén döntött az új eljárás lefolytatásáról, melyet az indokol, hogy Balikó Tamás jelenlegi direktor megbízatása jövő év február 15-én lejár.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium internetes oldalán harminc napon belül megjelenő pályázati kiírás a korábbival megegyező feltételekhez köti az állás betöltését. Az igazgató 2011. február 16-tól öt éven át vezetheti a színházat. A jelentkezőkkel szemben követelmény a felsőfokú szakirányú végzettség és a legalább ötéves szakmai gyakorlat. A pályázatoknak tartalmazniuk kell az intézmény szervezetére, működésére vonatkozó szakmai koncepciót, vezetői programot. Elvárás, hogy törekedjenek a műfaji sokszínűségre, a hazai opera-, musical- és operettkincs bemutatására, s emellett arra is, hogy az intézmény fokozottan vegyen részt a fiatalok színházra nevelésében, a színházlátogatók között a gyermek és ifjúsági korosztály arányának növelésében.

Az igazgatónak a gazdasági viszonyok, támogatások figyelembevételével, optimálisan kell megterveznie a teátrum működtetését, kihasználtságát, és feladata az intézmény operatagozatának fejlesztése, továbbá a Pécsi Balett szerepének erősítése is.

A teátrum vezetői posztjára korábban a színházat mintegy két évtizede irányító Balikó Tamás mellett Dörner György, Rázga Miklós, Márton András színművész, valamint Béres Attila és Rusznyák Gábor rendező pályázott. Mind a hat jelentkezés érvényes volt, s bár a szakmai előkészítő bizottság Balikó Tamás és Márton András pályázatát részesítette előnyben, a város kulturális bizottságának támogatását egyikük sem nyerte el, ahogy a közgyűlését sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik