Élet-Stílus

Nem baj, ha néha kimarad a fürdés

Van aki a környezet miatt spórol a vízzel, és van, aki elvi megfontolásból: szakértők szerint ez nem is mindig baj.

Főleg azért, mert a szervezet az orvosok szerint képes hozzászokni ahhoz, ha ritkábban tisztálkodik. Éppúgy, ahogy ahhoz a rengeteg pipereszerhez is hozzászokott, amivel egy tisztálkodási szertartás során találkozik. Ettől függetlenül még a szakértők is csak bizonyos életvitel mellett javasolják, hogy valaki ritkítson a fürdések számán: egy aktív életmód vagy fizikai munka mellett nemcsak a szervezetnek, de a környezetnek is kellemetlenné válhat a fürdés kimaradása.

Arról a brit Guardian számolt be, hogy Nagy-Britanniában egyre több az olyan háztartás, ahol nem mindennapos a fürdés. Egy erre vonatkozó felmérésben a brit férfiak 41, míg a nők 33%-a vallotta be, hogy nem fürdik mindennap. Ennek hátterében egyrészről a környezettudatos gondolkodás állhat: egy környezetvédő aktivista szerint a vízfelhasználásának csupán ötödére van szüksége azóta, mióta hetente 2-szeri fürdésre váltott.

Persze vannak olyan egészségügyi helyzetek is, amikor kifejezetten ajánlott ritkítani a zuhanyzások, fürdések számát. Ha valakinek rendszeresen száraz a bőre, akkor az orvosok ajánlják, hogy gondolja át, szüksége van-e a mindennapos fürdésre. A tisztálkodás során ugyanis lemosódik a bőr legfelső faggyúrétege, ami lehetővé teszi a bőr kiszáradását.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ritkábban kellene fürödnünk? (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik