Élet-Stílus

Nagyváradon szobrot kap a NAC

admin
admin

2010. 11. 04. 12:39

Szobrot emelnek kedden, november 9-én Nagyváradon a száz éve alapított Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) labdarúgócsapat emlékére - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Delorean Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) önkormányzati képviselője. A NAC egyedülálló módon magyar és román bajnokságot is nyert.

A szobrot az RMDSZ Bihar megyei szervezete állítja a nagyváradi Brăteanu-parkban (korábban Bunyitay-liget), azon a helyen, ahol 1910. július 31-én a NAC első hivatalos mérkőzését játszotta a Kolozsvári Vasutas Sport Club (KVSC) ellen. A műkő talapzaton álló, két labdarúgót ábrázoló, 210 centiméter magas bronzszobor a marosvásárhelyi Deák Árpád alkotása.

“Fontos, hogy emléket állítsunk a múlt fontos eseményeinek, hiszen szomorú, hogy nemcsak általában a váradiak, de a futballszurkolók is keveset tudnak erről az európai hírű együttesről – mondta a tájékoztatón Delorean Gyula. A politikus hozzátette: a szobor felállításának az ötlete négy hónappal ezelőtt vetődött fel és bürokratikus akadályok miatt kellett elhalasztani az eredetileg egy hónappal korábbra tervezett avatást.

A 100 éve alakult NAC tiszteletére Schmitt Pál köztársasági elnök fővédnökségével gálamérkőzést rendeznek november 13-án, Nagyváradon. A Nagy idők focija című eseménysorozat rendezésében a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) futballcsapata mellett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is szerepet vállal.

Az 1910-ben alakult NAC 1944-ben sporttörténelmet írt azzal, hogy első vidéki csapatként megnyerte a magyar bajnokságot, illetve azzal, hogy 1949-ben, immár ICO néven, a román bajnokságban is az első helyen végzett. Az 1963-ban megszűnt NAC-ban olyan játékosok fordultak meg, mint Lóránt Gyula, az Aranycsapat tagja, vagy a román és a magyar válogatottban is szerepelt Bodola Gyula és Pecsovszky József.

További érdekesség, hogy a NAC ellen játszotta első élvonalbeli mérkőzését Puskás Ferenc.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.