Élet-Stílus

Kötelező: nem éri meg trükközni

A jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) díja biztosan kedvezőtlenebb lesz 50-70 ezer autósnak. Ők azok a főként fővárosban lakó autósok, akik a kedvezőbb vidéki tarifa reményében vidéken élő családtagjaikat adták meg a jármű tulajdonosának, miközben ők voltak az üzembentartók.

Mivel az idén már csak az autó üzembentartója köthet kgfb-t, az új szerződés csak az ő nevükre szólhat – eleve magasabb díjkategóriában, ráadásul csupán A0-s bónuszfokozattal – írta a kotelezo.hu portál.

Idén már csak az üzembentartó nevére köthető szerződés, emiatt évi több tízezer forinttal is rosszabbul járhat az, aki eddig élt az említett trükkel. Nem csupán városi és fiatalabb vezetői kategóriába kerül, de a bónuszbesorolását is A0 fokozatban kénytelen kezdeni. Az olcsóbb kötelező biztosítás reményében megteheti ugyan, hogy a vidéki rokonát teszi meg üzembentartónak is, ebben az esetben viszont az ingyenes parkolásnak mondhat búcsút.

Ilyen esetben még mindig az a legjobb, ha az autós fenntartja a korábbi kgfb szerződését, erre az esetre ugyanis az új szabályozás nem terjed ki. Viszont ha így dönt, akkor is biztosan kimarad az idei, 25-30 százalékot is elérő általános díjcsökkenésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik