Élet-Stílus

Veszthetnek az autósok a kötelezőn

Több tízezer autósnak biztosan kedvezőtlenebb lesz a jövő évi díja, ugyanis az idei évtől már csak az üzembentartó nevére köthetnek szerződést.

Eddig körülbelül 50-70 ezren, kedvezőbb vidéki tarifa reményében vidéken élő családtagjaikat adták meg járművük tulajdonosának, vagy az autójukat idősebb rokonukra íratták és ezzel jóval
kedvezőbb kötelező, illetve casco-biztosítást szereztek járművükre. A
belvárosokban lakók eközben üzembentartóként a kedvező parkolási
lehetőségekkel is élni tudtak.

Azonban idén már csak az üzembentartó köthet kötelezőt, az új szerződés már csak az ő nevükre szólhat, eleve magasabb díjkategóriában – hívja fel a figyelmet az új szabályozás egyik vonatkozására Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetője.

„Ezzel a lépéssel csupán a kötelező kapcsán évi több tízezer forinttal is rosszabbul járhat az, aki eddig élt a fenti trükkel. Nem csupán városi és fiatalabb vezetői kategóriába kerül, de a bónuszbesorolását is A0 fokozatban kénytelen kezdeni. Az olcsóbb kötelező reményében megteheti ugyan, hogy a vidéki rokonát teszi meg üzembentartónak is, ebben az esetben azonban az ingyenes parkolási lehetőségének mondhat búcsút” – teszi hozzá Lantos.

„A legjobb ilyen esetben még mindig az, ha az autós fenntartja korábbi kötelezős szerződését, erre az esetre ugyanis az új szabályozás nem terjed ki. Ám ha így dönt, akkor is biztosan kimarad az idei, 25-30 százalékot is elérő általános díjcsökkenés kedvező hatásaiból” – javasolja a kotelezo.hu szakembere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik