Élet-Stílus

Díjat nyert a Szíven szúrt ország

A dokumentumfilm - csapatsport kategória legjobb alkotása lett a Szíven szúrt ország, a tavaly februárban Veszprémben meggyilkolt román kézilabdázóról, Marian Cozmáról készült mozi a milánói sportfilmfesztiválon.

A 28. Federation Internationale Cinema Television Sportifs (FICTS) kedden véget ért seregszemléjén a Szíven szúrt ország az egyetlen magyar és az egyetlen kézilabda témában készült alkotás volt a döntőbe jutott 150 film között; kategóriájában 16 film versenyzett – közölte a HungariCom.

A versenyre 103 országból küldtek be alkotásokat, a válogatókat öt kontinens 14 országában rendezték meg, innen kerültek a filmek hét kategóriában az idei milánói döntőre. A Palazzo Giureconsultiban tartott díjátadó olyan díszvendégek jelenlétében zajlott, mint Alberto Tomba háromszoros olimpiai bajnok olasz síelő, Rafael Nadal spanyol teniszező, Clint Eastwood amerikai színész és Livio Berruti olimpiai bajnok olasz atléta.
Az FICTS a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal szoros együttműködésben tevékenykedik annak érdekében, hogy terjessze az ötkarikás játékok eszményét, a tiszta sport szellemiségét, és tovább népszerűsítse az egyes sportágakat a televízió-csatornákon és a filmszínházakon keresztül. A szervezet díjaival a sportműsorok, valamint a sporttal foglalkozó dokumentum- és játékfilmesek munkáját és odaadását kívánja elismerni.

A Szíven szúrt országot a díjátadó gálán az alkotás egyik rendezője (és vágója) Csillag Manó képviselte, aki a fesztivál meghívására vett részt az eseményen. A film rendezője volt Babos Tamás, Kálomista Gábor, Kivés György és Vecsernyés János is. Az idei seregszemle döntőjébe olyan nagy nevű sportszerkesztőségek és sportcsatornák alkotóműhelyeiből kerültek be műsorok, mint az Eurosport, az ESPN, az ESPN Classic, a La Gazetta dello Sport, a World Olympians Association, a RAI Radiotelevisione Italiana vagy a TVE/RTVE Televisión Espanola.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik