Élet-Stílus

Minden eddiginél olcsóbb a kötelező

Most sem jöttek be az előzetes jóslatok miszerint a kötelező biztosítások versenyében nincs már tér további árcsökkentésre. A biztosítók gyorsan rácáfoltak és újabb 15 százalékkal alámentek a tavalyi áraknak.

Mind a Netrisk.hu mind a Biztositas.hu online alkuszcégek gyorselemzésének lényege a ma meghirdetett jövő évi kötelezős tarifák kapcsán, hogy minden várakozáson felül csökkentették kötelező díjaikat egyes hazai biztosítótársaságok. Az új szereplőként megjelent Astra Biztosító, az Allianz és az internet ismét felkavarták a piacot. A legújabb kedvezményekből pedig már az is látszik: a novemberi kampányoknak hosszú távon sem lesz vége.

A biztosítótársaságok az idei kedvező kárhányadokra támaszkodva (köszönhetően az objektív felelősség kapcsán javuló kárstatisztikáknak) – két társaság kivételével – átlagosan mintegy 15 százalékos díjcsökkentést hajtottak végre, ami idén novemberben tovább csökkentheti majd a biztosítást váltó autósok átlagdíjait. A Biztosítás.hu szerint szinte biztos, hogy a tavalyi kampányban elérhető 25 ezer forintos átlagdíj 20 ezer forint körülire csökken majd az idei biztosítóváltási kampányban.

Az új szereplő, a romániai tulajdonú Astra Biztosító számos kategóriában elsőként kerül ki az árversenyből
a ma közzétett, 2011-re vonatkozó kötelező biztosítási (kgfb) díjak
előzetes összehasonlítása alapján, ugyanakkor a piac legnagyobbja az Allianz, új
e-tarifájával ismét felvette a kesztyűt.
A biztosítók ezúttal is számos új kedvezményt vezettek be, (például tanár kedvezmény, lakásbarát kedvezmény, elektronikus kommunikációs kedvezmények) és nőtt az igénybe vehető kedvezmények maximális mértéke is. Idén is sláger a gyermekes és kármentességi kedvezmény, melyeket a legtöbb társaság megcéloz. Egyre többen alkalmaznak a korábbiaktól eltérő bónuszbesorolást és már a legkisebb bónusz fokozatokban (B1-B2-B3-ban) is megadják a magasabb B6-os fokozatnak megfelelő 30 százalékos kedvezményt.
A teljesítményalapú számításra való átállás kapcsán a Biztosítás.hu szerint nem meglepő, hogy miközben legtöbb társaságnál csökkentették azoknak az autótulajdonosoknak a díjait, akiknek járműve kis teljesítményű, a nagyobb teljesítményű járművek vezetőinek sem emeltek díjat, sőt egyes biztosítótársaságok még kedvezőbb ajánlatot is kínálnak idén ezen autótulajdonosoknak, mint tavaly.

Példaszámítások:


Három kategóriapélda a Netrisktől

Három kategóriapélda a Netrisktől

További meglepetés, hogy a most meghirdetett tarifákból úgy tűnik, a tavalyi törvénymódosítás ellenére hosszú távon is fennmaradhat az év végi kampány. Mint ismert, egy múlt évi törvénymódosítás nyomán azoknak a biztosítási évfordulója, akik az év közben vásároltak új autót, már nem január elsején, hanem a vásárlást követő naptári év leteltekor lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik