Élet-Stílus

Wozniacki az év végi világelső

Az első helyen kiemelt dán Caroline Wozniacki három játszmában legyőzte az olasz Francesca Schiavonét Dohában zajló WTA-világbajnokságon, és ezzel két legyet ütött egy csapásra: bejutott a négy közé, egyúttal bebiztosította az év végi világranglista-elsőségét.

A 20 éves dán teniszező az olasz Francesca Schiavone elleni csütörtöki sikerével nemcsak elődöntős helyét biztosította be, hanem év végi elsőségét is a világranglistán, amelyhez legalább két mérkőzést kellett nyernie a dohai WTA-világbajnokságon.

Caroline Wozniacki a sérült amerikai Serena Willamset taszította le a trónról október elején, úgy lett világelső, hogy egyetlen Gran Slam-tornát sem győzött, döntős is csak egyszer volt (még 2009-ben). Ugyanakkor hat viadalt és 61 mérkőzést nyert meg 2010-ben, márpedig erre az évre vonatkozóan mindkettővel rekorder a mezőnyben.

„Gyerekkorom óta a világelsőségről álmodoztam, boldog vagyok és egyúttal büszke arra, amit ebben az esztendőben megvalósítottam” – mondta csütörtöki sikere után a tenisztörténelem 10. női év végi világelsője, aki a svájci Martina Hingis (1997-ben 17 esztendősen volt első) után a legfiatalabb olyan hölgy, aki a rangsor élén telelhet.

A dán szőkeség az ausztrál Samantha Stosur mögött a második helyen lépett tovább a Bordó csoportból. A Fehér csoportban is eldőltek az elődöntőt érő helyek, a két továbbjutó, az orosz Vera Zvonarjova és a belga Kim Clijsters pénteki mérkőzése a sorrendről dönt majd, és arról kinek kell majd játszania Wozniackival a döntőbe jutásért.

WTA-vb, Doha
Fehér csoport:
Clijsters (belga, 3.)-Azarenka (fehérorosz, 8.) 6:4, 5:7, 6:1

Az állás:
1. Zvonarjova (orosz, 2.) 2 győzelem/0 vereség (4-0)*
2. Clijsters 2/0 (4-1),*
3. Azarenka 0/2 (1-4)
4. Jankovics (szerb, 6.) 0/2 (0-4)

Bordó csoport:
Wozniacki (dán, 1.)-Schiavone (olasz, 4.) 3:6, 6:1, 6:1
Gyementyjeva (orosz, 7.)-Stosur (ausztrál, 5.) 4:6, 6:4, 7:6

Az állás:
1. Stosur 2 győzelem/1 vereség (5-2)*
2. Wozniacki 2/1 (4-3)*
3. Gyementyjeva 1/1
4. Schiavone 0/2

*Továbbjutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik