Élet-Stílus

Nem bővül a Mátrai Erőmű

admin
admin

2010. 10. 29. 19:25

A Greenpeace örömmel fogadta az MVM és az RWE döntését, miszerint elmarad a Mátrai Erőmű bővítése, melynek keretein belül egy új 440 MW-os blokkot építettek volna fel. Az új blokk mintegy 2,5 millió tonna további széndioxid-kibocsátással terhelte volna a légkört, hozzájárulva a kibontakozó klímaváltozás súlyosbodásához.

A nemzetközi zöldszervezet pénteki közleménye szerint a Mátrai Erőmű 1 kWh megtermelt villamos energiára jutó széndioxid-kibocsátási értékével Európa legszennyezőbb, legrosszabb hatékonyságú erőművei közé tartozik és a legjelentősebb üvegházhatású gáz-kibocsátó Magyarországon. A Mátrai Erőmű 1969 és 2005 között mintegy 190 millió tonna széndioxidot bocsátott a levegőbe, ezzel az első számú klímapusztítóvá lépve elő.

„Óriási előrelépésként könyvelhetjük el, hogy megszületett a bővítést leállító döntés. Ma, amikor a kibontakozó klímaváltozás kézzelfoghatóvá vált a mindennapjainkban is, nyilvánvaló: felelős döntéshozó nem gondolkodhat újabb szénerőművek nyitásáról, nem tervezhet újabb fosszilis energiaforrással. Az energiaszükségletünket a sokkal több munkahelyet teremtő, decentralizált, megújuló energiákra támaszkodó rendszerrel kell ellátni” – idézi a közlemény Stoll Barbarát, a Greenpeace kampányfelelősét.

A közlemény kitér arra: „a klímaváltozás ellen nem nagy szavakkal kell tenni, hanem gyors, konkrét és bátor lépésekkel. A klímaváltozás elleni legfontosabb lépés a CO2 kibocsátásunk csökkentése. Azzal, hogy a Mátrai Erőművet nem bővítik tovább, Magyarországot egy zöldebb, fenntartható jövő irányába indították el. Az energiahatékonyság és a megújuló energiák jelölik ki a követendő utat.”

A Greenpeace szerint az EU-ban zajló kibocsátás-csökkentési célról szóló vitában fontos lenne, hogy további konkrét, pozitív lépésként Magyarország támogassa a 30 százalékos kibocsátás-csökkentési célkitűzést 2020-ra, amely új lendületet adhatna a nemzetközi klímatárgyalások menetének is.

„Az utóbbi évek egyik legfontosabb éghajlatvédelmi döntéséért a bővítés ellen 2008-ban kampányt indító WWF Magyarországnak tartozunk köszönettel” – olvasható a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.