Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Gyilkos vagy Nőies játékok

Budapesten ad koncertet egy élő rock and roll-legenda, a botrányairól és zongoraattakjairól egyaránt hírhedt „Gyilkos” becenevű Jerry Lee Lewis, lemezbemutatót tart a Magashegyi Underground, nyit a Jégterasz, etno-, majd Halloween gödörré változik a Nemzeti Színház hűlt helye, sztár DJ-k pörgetik lemezeiket több helyen. Programajánló.

péntek, október 29.

Az A38 Hajón mutatja be pénteken a Magashegyi Underground új, 1000 Erdő című albumát. Nevezett együttes hírneve a Szeplős váll című örökbecsűvel kelt szárnyra mintegy négy évvel ezelőtt, s kis kaukázusos megszakítással azóta is ott zenélnek a hazai zenei szcéna élbolyában. A Bocskor Bíborka nevével fémjelzett zenekar sokat köszönhet az MR2-Petőfi Rádiónak, amely hirtelen népszerűvé tette őket. (Így megy ez: ha van olyan rádió, ami játszik magyar zenéket is, akkor jó magyar zenekarokat ismerhetünk meg. A hírek szerint be is szántják lassan, nem a Magashegyit, hanem a rádiót.) Az 1000 Erdő Bíborkáék első albuma, amely harmonikusan eklektikus egységet alkot, néhol elektronikus elemekkel, máshol egzotikus népi hangszerekkel cizellálva. A dalok szövegéért Tariska Szabolcs a felelős, aki az utóbbi időben a színpadon is aktív szereplője lett a zenekarnak. Így lesz ezen az októberi pénteken is, ahol további vendégzenészek, fúvósok és vonósok is megfordulnak majd.

A partiarcoknak most is a Merlinbe érdemes tartani, ahol az NVC-s fiúk jóvoltából a hollandus Jeroen Verheij – akiről Secret Cinema néven fognak írni a jövő gépzenei történelemkönyvei – fogja pörgetni a hangulatot és a lemezeket. Az úriember Hollandia egyik legfelkapottabb producere. Több névváltoztatás és még több megjelenés után 2000-ben készítette el első szerzői albumát, mely White Men Can’t Funk néven látott napvilágot. Ezt később még két album követte, a Revenge of a Nerd és a Skunk & Espresso. Az albumok sikere kapcsán hamarosan Hollandián kívül is egyre többen figyeltek fel rá és számos nagy fesztivál állandó vendégévé vált. 2009-ben abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az Awakenings fesztivál zárófellépője lehetett, olyan neveket követve ezzel, mint Richie Hawtin, Dave Clark vagy Adam Beyer.

Akinek nem elég a zene, hanem már most korcsolyázni is akar, annak irány a Westend-tető: nyit a Jégterasz. A mintegy 2000 négyzetméteres jégfelületen mindenkit csúszkálhat, a kezdőktől a profikig. Két fedett és fűtött jégbárral és rengeteg különleges programmal készülnek a szervezők, van lehetőség kölcsönzésre, élezésre, értékmegőrzésre.

—-Szombat: Etnogödör, Jazzanova,Váczi, Makám—-

szombat, október 30.

Szombaton érdemes leereszkedni az Etnogödörbe, ahol ezúttal a legtáncosabb hazai cigányzenekarokat léptetik fel. A Khanchi Dosh egy vidám koncerttel vezeti be az estet, hogy az őket követő Parno Graszt tökéletesen felfűtött közönséget kapjon. Az autentikus hangszerekkel autentikus cigány dalokat játszó koncert után pedig a Besh o droM táncoltatja tovább a nagyérdeműt.

Az elektrokedvelők egy Top-DJ-t kapnak szombatra ajándékba. Alex, aki a berlini Jazzanova zenekar , valamint a producereket, DJ-ket tömörítő Sonar Kollektiv csapat tagja – a Nyugati tér új, feltörekvő klubjában, az U26 clubshopban vezeti elő produkcióját. Alexről annyit érdemes mindenképp tudni, hogy nem kötelezte el magát kizárólag egy zenei stílus irányában, hanem széles palettáról válogat, legyen az house, disco, soul, (nu) jazz vagy éppen afrobeat.

A Marczibányi téren a Kaláka, az Old Man’s-ben Váczi Eszterék, a Fonóban a Makám játszik.

—-Vasárnap: Jerry Lee Lewis, Gödör Halloween, Tesco disco—-

vasárnap, október 31.

A Gyilkos Halloween-koncertje. Jerry Lee Lewis „veszélyes zenész”, akik nem csak átütő előadói kvalitásaival került a figyelem középpontjába, hanem folyamatos, botrányaival is. Még hetvenöt évesen is lerobbanthatatlan az arénák színpadairól, amit a mai napig megkérdőjelezhetetlen, egyedülálló színpadi megjelenésének és előadásának köszönhet. Egy igazi klasszikus, aki annak idején Elvis-szel, Chuk Berryvel és a többiekkel feltalálta azt a zenét, ami rock and roll néven megváltoztatta a világtörténelmet. A Sportaréna közönsége azonban ne nosztalgiabulira számítson, hanem egy dögös r’n’r-show-ra.

Péterfy Bori végre valódi vámpírrá válhat a Gödör Klub Nagyszínpadán Halloween éjszakája alkalmából! Az erre egyébként is hajlandóságot mutató énekesnő és Love Band-je az estére különleges színpadi show-val és jelmezekkel készül, akárcsak a hely dizájn részlege, és az összes többi fellépő. A koncertműsort a Rutkai Bori vezette Specko Jedno indítja speciális ijesztgető koncerttel, de a megszokott fanyar humorú dalok éppúgy nem maradnak majd el, mint a melankolikusabb darabok. Később Halloween Performansz ragadja magával a megszeppent közönséget a hely teljes terjedelmében, nem lesz előle hová menekülni! A maszkos-jelmezes őrület fokozza a hangulatot mindaddig, míg a fővámpírnő, Péterfy Bori nem veszi át a stafétát. Levezetésként a Jambalaya maszkos koncertjére kerül sor, és természetesen táncra hajnalig.

A Corvintetőn szintén a Halloween jegyében rendezi meg a Tesco Discót, amely tehát a szezonhoz igazítja a fazont. A Fiatal Fiúk Energikus Gitárpopja című társasjáték hazai bajnoka, a Jacked biztosan gondoskodik a közönség szükséges napi testmozgásáról, majd a színpadot átadja a Hangmásnak, akiknél hitelesebben aligha képviselhetné az ünnepet bárki az indie-színtérből. A legutóbbi, Valaki ma este megsérülhet lemez óta máris új anyagon dolgozó zenekar repertoárjában tobzódnak a zombik, sérülések, véres ruhák és ami a lényeg: tánc, tánc, tánc.

—-Hétfő: Japanese New Music Festival, Zuboly—-

november 1., hétfő

Az A38 Hajón igazi különlegességet csíphetünk el hétfőn. Fellép a Japanese New Music Festival, a kortárs japán kísérleti zene sajátos “utazó cirkusza”. A JNMF voltaképp három zenészből áll, és ők alkotnak az este folyamán hét különböző formációt, amivel a kortárs experimentális muzsika szinte minden stílusát és műfaját lefedik.

Az Instantban viszont a Zuboly vezeti elő különleges műsorát. A zenekar stílusa saját bevallásuk szerint leginkább broken ethno-nak nevezhető – hiszen a break-dance és a népzene sajátos keveréke, afféle fiatal vulkanikus világzenei sziget a fantázia óceánján, amely már épp megérett arra, hogy zenekedvelők figyelmét felkeltse.

—-Mozi,kiállítás, gyerekprogram—-

Mozi

Az amerikai


Menjek vagy maradjak – Gyilkos vagy Nőies játékok 1

Anton Corbijn most moziba kerülő filmjében George Clooney egy bérgyilkost alakít, szakmájának művészét, jó referenciákkal, aki folyamatosan mozgásban és mindig résen van. Egy balul elsült akció után megfogadja, hogy a következő munka lesz az utolsó. Ez az utolsó küldetés Itália vadregényes dombjai közé egy olasz kisvárosba szólítja. De Jack számára minden helyszín csapda és minden ember egy potenciális fenyegetés. Maga is meglepődik, amikor mégis bensőséges beszélgetésbe bonyolódik egy pappal és szerelmi viszonyba keveredik egy helyi szépséggel. Ugyanakkor egy veszélyes árnyfigura is a nyomában van és talán titokzatos megbízója sem teljesen az, aminek látszik.

Kiállítás

Lucien Hervé 100 (Szépművészeti Múzeum)

Menjek vagy maradjak – Gyilkos vagy Nőies játékok 1

2010-ben emlékezünk Lucien Hervé születésének 100 évfordulójára, ez alkalomból állít emléket a magyar és nemzetközi fotótörténet e jelentős alakjának a tárlat. A kiállítás 100 modern nagyításból és a művésztől származó és róla szóló dokumentumokból áll. Hervé életművének gerincét az építészetet ábrázoló fotói jelentik. Ebből kiemelendők a Le Corbusier-vel való együttműködésből származó felvételek, a művész legismertebb felvételei is feltűnnek a tárlaton. Az Európában, Kis-Ázsiában és Indiában készült fotók felidézik Hervé legfontosabb kiállításainak hangulatát is, ezeken nem csak láttatni akart, az építészeti alkotásokat létrehozó eszme és az építtetői szándék megértetését is célul tűzte ki.

Családi program

Circolombia (Fővárosi Nagycirkusz)

A “Circolombia” fiatal művészei végre a Fővárosi Nagycirkusz porondján is elmesélik, hogy milyenek Cali sötét utcái. A rapp és a reggaeton zene ritmusaira ugorják félelmetes szaltóikat. Műsoruk intenzív, energikus és lenyűgöző! A műsor számai: Hinta Akrobaták, Lengő Trapéz, Repülő Emberek, Fóka Show és még sok-sok érdekesség.

—-Tévé: Az árok, Nőies játékok, Hosszú jegyesség, Az oboa hangja—-

Tévéajánló

péntek, október 29.

Duna Tv, 23:15

Az árok

Menjek vagy maradjak – Gyilkos vagy Nőies játékok 1

William Boyd saját forgatókönyvéből rendezett filmje az I. világháború egyik legvéresebb csatája előtti 48 óra feszültségét ábrázolja. A lövészárokban rejtőzködő fiatal angol közkatonákat őrmesterük ugráltatja, aki minden keménysége mellett igyekszik tartani a lelket a fiúkban. Apró emberi mozzanatokon keresztül tárul fel a maroknyi csapat tagjainak különböző karaktere, élethelyzete. Mindannyiukat rossz előérzetek nyomasztják a rájuk váró harci feladattal kapcsolatban, de nem sejtik, a parancs átgondolatlansága milyen katasztrofális következményekkel fog járni.

szombat, október 30.
Duna Tv, 22:45

Nőies játékok

Menjek vagy maradjak – Gyilkos vagy Nőies játékok 1

Richard Eyre a remek színészi alakításokat felvonultató, látványos filmjét sokan a Szerelmes Shakespeare-hez hasonlították. A történet, mely valóságos tényeken alapul, itt is a 17. században játszódik, amikor a londoni színházakban kötelezően férfiak játszották a női szerepeket is. Az egyik legsikeresebb, korának ünnepelt színésze Edward “Ned” Kynaston (kb. 1640-1712) volt, aki kisgyermekkora óta tudatosan készült – s készítették fel – a színpadra. Nem csoda, hogy fiatalemberként lénye egyszerre ötvözi a legszélsőségesebb női és férfi tulajdonságokat, s hogy egyik legfontosabb szerepében, Desdemonaként egyszerre őrjít meg férfiakat és asszonyokat. Amikor azonban a maga is színházkedvelő király, II. Károly rendelete engedélyezi a nők szereplését, Kynaston élete összeomlik, hisz sorra jelennek meg az önjelölt színésznők az újdonságra kiéhezett közönség előtt. Ned számára külön csapás, hogy az addig érte rajongó öltöztetőnője, Maria lesz az első, aki színpadra lép, utánozva bálványa minden színészi módszerét.

vasárnap, október 31.
RTL Klub, 23:10

Hosszú jegyesség

Menjek vagy maradjak – Gyilkos vagy Nőies játékok 1

Jean-Pierre Jeunet sokdíjat elnyert kitűnő filmje többek közt Audrey Tautou-val, Jodie Fosterrel. Az első világháború idején öt végsőkig elcsigázott francia katona elhagyja őrhelyét a Somme-i lövészárokban. A hadbíróság halálra ítéli őket: a szökevényeket a két frontvonal közötti senkiföldjére viszik, hogy elpusztuljanak a kereszttűzben. Amikor az egymással szembenálló seregek összecsapnak, mindannyian meghalnak. Vagy talán mégsem? Az egyik elítélt menyasszonya, Mathilde nem nyugszik bele szerelme, halálhírébe. Nyomozásba kezd, ám az igazságnak annyi arca van, ahány szemtanú. Mathilde a beszámolók alapján igyekszik összerakni a senkiföldjén töltött éjszaka és a következő reggel történetét.

hétfő, november 1.
Duna Tv, 22:35

Az oboa hangja


Menjek vagy maradjak – Gyilkos vagy Nőies játékok 1

A szívmelengető, hagyományőrző, klasszikus értelemben vett latin-amerikai film, amelyben ott van Marquez mágikus realizmusa egy Isten háta mögötti kis faluban játszódik. Ezen az ősi helyen minden mozdulatlan, az egyetlen esemény, ami történik az emberek életében, az a temetés. A szépséges Aurora egy napon visszatér ide, szülei házába, s a helyi rendőrrel flörtöl. Nap mint nap befogadja ágyába, majd hajnalban kidobja és elkergeti. Egyszer, egy csendes délelőttön újra megáll a vonat ezen az elhagyatott állomáson, s leszáll róla egy különös idegen. Kezében fekete hangszertok, lassú léptekkel a főtér felé veszi útját, mikor útközben találkozik egy temetésre készülő emberrel. Augusto, a brazil zenész előveszi oboáját s játszani kezd. Az oboa hangjára még a halottak is felébrednek s táncra perdülnek. Augusto halk szavú, titokzatos érkezése megbolygatja a falu apraja-nagyját. Aurora bevezeti a jövevényt a falu egykori mozijába, ahol szülei vetítették réges-régen a latin-amerikai amatőrfilmeket, s megkéri az idegent, kísérje az oboa hangjával a filmeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik