Élet-Stílus

Döntött az UEFA: az olaszoké a három pont

Az olasz labdarúgó-válogatott kapta a vendégszurkolók rendbontása miatt október 12-én félbeszakadt, szerbek elleni Európa-bajnoki selejtező három pontját. Az ítélet azonban nem jogerős.

Az UEFA fegyelmi bizottságának pénteki döntése alapján az olaszoké lett a három pont 3-0-ás gólkülönbséggel, továbbá szerbek zárt kapuk mögött kötelesek a következő hazai tétmérkőzésüket – a március 25-i, északírek ellenit – megrendezni, ezen kívül még egy találkozóra vonatkozóan hasonló büntetést kaptak, ám azt két évre felfüggesztették.

A C csoport állása:

1. Olaszország 10 pont
2. Szlovénia 7
3. Észtország 6
4. Észak-Írország 5
5. Szerbia 4
6. Feröer-szigetek 1

Az olaszok egy hazai mérkőzésüket játsszák zárt kapuk mögött, ám ennek a végrehajtását is felfüggesztette az illetékes UEFA-bizottság, amely az olaszokat 100 ezer, a szerbeket pedig 120 ezer eurós pénzbüntetéssel is sújtotta. Ezen kívül az UEFA arra kötelezi a szerb szövetséget, hogy tartsa távol szurkolóit az idegenbeli Eb-selejtezőktől. Az ítélet ellen a szerbek biztosan fellebbeznek majd, de az olaszok ugyanezt megtehetik.

A találkozót a hatodik percben le kellett fújni Genovában, miután a szerb huligánok pirotechnikai eszközöket dobáltak be a pályára, így veszélyeztetve a játékosok testi épségét. A vendégdrukkerek már napközben összecsaptak a rendőrökkel, és saját csapatuk buszát is megdobálták. A rendbontásban 16 ember megsérült, és majdnem ugyanennyi balhézót előállítottak. A polgármesteri hivatal legalább 80 ezer euróra (22,4 millió forint) becsülte a károkat.

A pénteki döntés előtt az is felmerült, hogy a súlyos incidens miatt a szerbeket kizárhatják a sorozatból. A szerb szövetség ugyanakkor az olasz rendezők felelősségét is felvetette, s újrajátszást szorgalmazott. Végül a legvalószínűbb döntés született.

Ronaldinho ismét a válogatottban

Tizennyolc hónap elteltével először kapott ismét meghívót a brazil válogatottba Ronaldinho, az AC Milan középpályása, akit az Argentína elleni, november 17-i barátságos mérkőzésre készülő keretébe jelölte Mano Menezes szövetségi kapitány.

A 2002-ben világbajnok, 30 éves futballista a dél-afrikai világbajnokságra nem utazott el a selecaóval, mivel az akkori szakvezető, Dunga nem tartott igényt a szolgálataira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik