Élet-Stílus

Túl sok szálló port eregetünk

A levegőminőséggel kapcsolatos EU-szabályok betartására szólítja az EU Magyarországot és Franciaországot.

A szálló por (PM10) elsődlegesen az ipari tevékenység, a közlekedés és a lakossági fűtőrendszerek által kibocsátott szennyező anyagokban van jelen, asztmás megbetegedést, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőrákot és korai halált okozhat – emlékeztet a közlemény.

A vonatkozó uniós jogszabály a koncentráció tekintetében egyrészről éves átlagértéket (40 mikrogramm/köbméter), másrészről olyan napi értéket (50 mikrogramm/köbméter) állapít meg, amely egy naptári évben legfeljebb harmincötször léphető túl.

A tagállamok 2011 júniusáig kérhetnek mentességet a PM10-határértékek teljesítése alól, a mentesség megadásának azonban számos feltétele van. Az érintett tagállamnak például bizonyítania kell, hogy intézkedett, s a meghosszabbított határidőre teljesíti az előírásokat, illetve olyan levegőminőségi tervet léptetett életbe, amely valamennyi levegőminőségi zóna esetében meghatározza a levegőszennyezés csökkentésére hozandó intézkedéseket.

A bizottság információi szerint 2005 óta Franciaország és Magyarország több zónájában is előfordult a határértékek túllépése, és bár mindkét tagállam nyújtott be határidő-hosszabbítás iránti kérelmet, a bizottság úgy ítélte meg, hogy a feltételek nem teljesültek az összes levegőminőségi zóna tekintetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik