Élet-Stílus

Orosz film nyert Londonban

Orosz sarkkutatós pszichodráma nyerte a Londoni Filmfesztivál legjobb filmjének díját. A filmmustrán több magyar produkciót is láthatott a közönség a brit fővárosban.

A How I Ended This Summer című északi sarki dráma egy meteorológiai állomáson játszódik, ahol két kutató között egyre feszültebbé válik a hangulat a hónapokig tartó teljes elszigeteltségben. Patricia Clarkson, a díjról döntő zsűri elnöke Alekszej Popogrebszkij alkotásának “zsigerekig ható” feszültségét és egyetemes üzenetét méltatta.

Az 54. alkalommal megrendezett filmmustrán erős mezőnyből választott a zsűri. A fesztivál programján szerepelt Kazuo Ishiguro Ne engedj el című regényének Mark Romanek rendezésében készült adaptációja, amelyben Carey Mulligan, Andrew Garfield és Keira Knightley alakította a főszerepeket. Vetítették Sofia Coppola Somewhere (Valahol) című Arany Oroszlán-díjas munkáját, Darren Aronofsky Black Swan (Fekete hattyú) című, balettvilágban játszódó pszichológiai drámáját és a Cannes-ban Arany Pálmával jutalmazott Bunmi bácsi, aki emlékszik előző életeire című misztikus thaiföldi produkciót is.

A Brit Filmintézet (BFI) támogatásával szervezett fesztivál szerdai díjátadó ceremóniáján a brit Clio Barnard The Arbor című filmjével a legjobb brit elsőfilmes és a legeredetibb debütáló film elismerését vehette át. Az életrajzi dokudráma, amely nemcsak szakmai, hanem közönségsikert is aratott, a fiatalon elhunyt Andrea Dunbar színműírót mutatta be.

A dokumentumfilmek közül a dán Armadillo nyert, amelyet Janus Metz az Afganisztánban szolgáló dán katonákról forgatott.

A kéthetes vetítéssorozat keretében több magyar produkciót is láthatott a brit közönség, köztük Fliegauf Benedek Womb című játékfilmjét és Kocsis Ágnes Pál Adrienn című alkotását.

A fesztivál csütörtökön a 127 Hours (127 óra) című hegymászódrámával zárul, amelynek brit rendezője, Danny Boyle a Brit Filmintézet legmagasabb kitüntetését – az intézet tagjai közé szóló meghívást – vehette át a patinás londoni Szent Lukács-templomban megrendezett szerda esti díjátadón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik