Élet-Stílus

FIFA: egyre több a gyanús ügy

Még javában zajlik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának két tagját érintő korrupciós vádak tisztázása, miközben a közös spanyol, portugál vb-pályázat is gyanúba keveredett.

A spanyol-portugál projekt vezetője megerősítette azt a sajtóinformációt, miszerint egy másik vizsgálat is indult a FIFA-ban őket érintően, mert a feltételezések szerint megállapodás történt szavazatcseréről a katari szövetséggel a majdani helyszínek kijelölését illetően.

“A FIFA etikai bizottsága a múlt héten írásban tájékoztatott bennünket arról, hogy vizsgálatot indított, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a mi pályázatunk illetékesei megegyeztek a katariakkal” – mondta Miguel Angel Lopez (képünk, b), aki ugyanakkor azt állította, hogy semmiféle szabálytalanságot nem követtek el.

A portugálok és a spanyolok a 2018-as vb-ért versengenek közösen, míg Katar a 2022-es rendezési jogát szeretné elérni, s a gyanú szerint megegyezés történt egymás támogatásáról.
“Tiszták vagyunk, semmilyen megállapodás nem volt” – szögezte le Miguel Angel Lopez.

A nemzetközi szövetség etikai bizottsága egy másik ügyben múlt szerdán – egyelőre 30 napra – felfüggesztette a nigériai Amos Adamu és a tahiti Reynald Temarii végrehajtó bizottsági tagságát. Sajtóinformáció szerint pénzt kértek szavazatukért cserébe a következő világbajnoki helyszín kijelölésével összefüggésben.

A FIFA december 2-án, Zürichben dönt mind a 2018-as, mind a 2022-es világbajnokság rendezőjéről. Előbbire a közelmúltbeli visszalépések nyomán már csak Oroszország, Anglia, továbbá Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen pályázik.

A 2022-es vb-re öt jelentkező maradt versenyben, az Egyesült Államoknak négy, egyformán az ázsiai konföderációhoz tartozó riválisa van: Ausztrália, Katar, Japán és a Koreai Köztársaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik