Élet-Stílus

Üzenet a FIFA-nak: ne válasszanak vb-helyszínt!

admin
admin

2010. 10. 27. 13:00

Gerhard Mayer-Vorfelder, a német szövetség korábbi elnöke a 2018-as, illetve a 2022-es világbajnoki helyszín kijelölésének elhalasztását tanácsolta a FIFA-nak a közelmúltban napvilágra került korrupciógyanús ügyek miatt.

„Amíg nem tisztázódik minden, el kell halasztani a döntést. Olyan ügyekről van szó, melyeket nem lehet négy hét alatt kivizsgálni” – mondta a Sport Bildnek Mayer-Vorfelder, aki ezzel együtt leszögezte: a FIFA végrehajtó bizottsága nem a korrupció melegágya.

A FIFA etikai bizottsága egy hete – egyelőre 30 napra – felfüggesztette a nigériai Amos Adamu és a tahiti Reynald Temarii tagságát, mert a gyanú szerint kenőpénzt kértek szavazatukért cserébe a ’18-as ás ’22-es vb-házigazda kijelölésével összefüggésben.

A lépésre azután került sor, hogy a Sunday Times című brit újság október 17-én leleplező cikket jelentetett meg.

Az írást alátámasztó akciókat egyébként a lap szervezte meg, rejtett kamerával felvette, amikor a magukat egy amerikai konzorcium lobbistáinak kiadó újságírók és Amos Amadu találkozóján utóbbi garantálta a voksot az Egyesült Államoknak 570 ezer euró ellenében, illetve Reynald Temarii, a FIFA alelnöke, egyben az óceániai szövetség első embere 1,6 millió eurónak megfelelő összeget igényelt hasonló körülmények között.

Előbbi műfüves pályák, utóbbi sportakadémia létesítésére kérte a (kenő)pénzt…

A FIFA december 2-án, Zürichben dönt mind a 2018-as, mind a 2022-es világbajnokság helyszínéről. Előbbire a közelmúltbeli visszalépések nyomán már csak Oroszország, Anglia, továbbá Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen pályázik.

A 2022-es vb-re öten pályáznak, az Egyesült Államoknak négy, egyformán az ázsiai konföderációhoz tartozó riválisa van: Ausztrália, Katar, Japán és a Koreai Köztársaság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.