Élet-Stílus

Már esik a hó

Az ország legmagasabb pontján már esik a hó – mondták el az fn.hu kérdésére telefonon a kékestetői toronykilátónál. Az elkövetkező napokban legalacsonyabb hőmérséklet -4 fokig is csökkenhet.

A toronykilátóban tartózkodó magát megnevezni nem kívánó forrásunk szerint esik a hó Kékestetőn. Bár centiméterekben nem mérhető, de azért megmarad a talajon. Visszaemlékezéséből az is kiderült, hogy 1988-ban előfordult már, hogy az októberi hó megmaradt. Akkor egészen a következő év március 15-éig. Rendszerint november második felében esik le az első hó a Mátrában.

Kékestetőn, az ország legmagasabb pontján reggel 9 óra után nem sokkal kezdődött a havazás. A mínusz 0,8 fokos hidegben egy centiméteresnél vékonyabb hólepel alakult ki a területen. További csapadékra lehet számítani a térségben, de ha a levegő felmelegszik, várhatóan havas eső lép a havazás helyébe – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Kékestetői Obszervatóriumának ügyeletes észlelője az MTI-vel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelzése szerint eleinte borult idő lesz többfelé esővel, záporral, majd a délutáni óráktól északnyugat felől csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható eső. Szerdán túlnyomóan derült, napos, száraz idő lesz. A többfelé erős, helyenként viharos északi, északnyugati szél délutántól fokozatosan mérséklődik. Élénk, főként keleten néhol erős lesz az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2, -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 7, 10 fok között alakul.

A következő napokban a pára és köd feloszlása után változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számíthatunk. A hét végére helyenként már tartósabban megmarad a köd. Csapadék nem lesz. Jelentős mennyiségű csapadék az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben +1, -4, majd -1, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 7, 11, később 9, 15 fok között várható, csak a tartósan ködös tájakon lesz ennél hidegebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik