Élet-Stílus

A halottakra nemcsak szomorúan emlékezhetünk

Ezt szeretné bebizonyítani a második Halloween Fesztivál, aminek keretében a Vörösmarty tér október 31-én a jelmezek és a töklámpások birodalmává válik.

A Halloween ünnep sokak szerint a kelta hagyományból eredeztethető, méghozzá a kelta újév körüli ünnepségből, amikor arról emlékeztek meg, hogy az elmúlt év holt lelkei átvándoroltak a holtak birodalmába. Később ez a hagyomány keveredhetett a kereszténység hasonló tematikájú ünnepével, a halottak napjával. Angolszász területen a Halloweennek komoly hagyománya van: a felnőttek és a gyerekek jelmezt öltenek és a szomszédságot járják cukorkákat, csokit gyűjtve.

Az ünnep elmaradhatatlan kellékek ezekben az országokban a Halloweeni faragott tök, melyekben gyertya világít és a legváltozatosabb formákban pompázhatnak. Az október 31-én megrendezésre kerülő Halloween Fesztiválnak éppen az a célja, hogy hazánkban is meghonosítsa ezt a kedves ünnepet és rámutasson arra, halottainkra nem csak csöndben, szomorúan, hanem vidáman is emlékezhetünk. A budapesti Vörösmarty tér éppen ezért átalakul a jelmezek és töklámpások birodalmává: a téren az ünnep alkalmából lesz tökfaragás és jelmeztervezés is, a legjobbakat pedig díjazzák is.

A rendezvény teljes bevételét emellett jótékony célra fordítják majd a szervezők: a magyarországi vadállatok védelmét támogatják a befolyt összeggel.

AJÁNLOTT LINKEK:

Halloween fesztivál a Vörösmarty téren (napvilág.net)
A Halloween ünnep története (edenkert.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik