Élet-Stílus

Vesztegetéssel nyert az ukrán-lengyel pályázat?

Egy ciprusi funkcionárius azt állítja, hogy korrupció révén nyerte el az ukrán-lengyel kettős a 2012-es Eb rendezésének a jogát - többek között a magyar-horvát pályázatot legyőzve.

A hétfői német lapok beszámolói szerint a ciprusi sportági szövetség elnökségének egyik tagja, Szpirosz Marangosz bizonyítékokkal és tanúkkal tudja igazolni azt az állítását, hogy az UEFA öt magas rangú tisztségviselője összesen 11 millió eurót kapott.

Ennek ellenében a nagy esélyesnek vélt Olaszországgal szemben a lengyel-ukrán pályázatra voksoltak a Cardiffban 2007. április 18-án megejtett szavazáson.

A rendezés jogát végül 8:4 arányban a kelet-európaiak nyerték el, a magyar-horvát pályázat pedig egyetlen voksot sem kapott.

A Süddeutsche Zeitung birtokába került névsorban (a lap neveket nem közölt) az UEFA olyan végrehajtó bizottsági tagjai is szerepelnek, akik „kétes aktivitásukkal” már korábban felhívták magukra a figyelmet. Az állítólagos szavazatvásárlás szervezőjének tartott funkcionárius érintett volt egy korábbi kelet-európai vesztegetési ügyben.

Ciprus pedig – amelynek vezető labdarúgó-tisztségviselője most „kipakol” – a legjelentősebb külföldi befektető Ukrajnában, még Németországot is megelőzi.

Marangosz hiába próbálta fölkelteni az ügy iránt az UEFA-illetékesek figyelmét. Gianni Infantino főtitkárnak több levelet és faxot küldött – hiába. Az olasz főtitkár még azt is tagadja, hogy ismerné a ciprusit. A nála érdeklődő újságíróknak azt felelte: „az üggyel az európai szövetség kommunikációs osztálya foglalkozik, én semmit sem mondhatok”.

Az UEFA és Marangosz e-mail útján történő levelezésének kivonatát lobogtató tudósítóknak azt mondta: „Szinte naponta érkeznek hozzánk ilyen bejelentések. Ha mindegyiknek hitelt adnánk bizonyítékok nélkül, azzal sok időt pocsékolnánk el.”

A Die Welt feltűnőnek tartja, hogy míg Sepp Blatter FIFA-elnök vizsgálatot rendelt el (és felfüggesztette a vesztegetési gyanúba keveredett vb-tagokat), addig Michel Platini UEFA-elnök hallgatásba burkolózik. „Vajon az európai szövetségnek nincs etikai bizottsága, vagy pedig Platini tűzbe tenné a kezét azért, hogy funkcionáriusai között egyetlen megvesztegethető sem akad?” – kérdezte a berlini újság kommentátora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik