Élet-Stílus

Árt az egészségnek a hajegyenesítés?

Annyi biztos, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában már vizsgáltatják a brazil hajegyenesítéshez használt vegyszert.

Az ügy azután pattant ki, hogy az Egyesült Államok-beli Oregon államban a szépségszalonok munkatársai egymás után szemirritációra, nehézlégzésre és az orrukban tapasztalható égető érzésre kezdtek panaszkodni. Ezt követően a Health Canada és az Oregoni Egyetem szakértői is vizsgálni kezdték a hajegyenesítéshez használt vegyszereket és megállapították, hogy az egyenesítéshez használt formula nagy mennyiségű formaldehidet tartalmaz.

Az Oregoni Egyetem kutatói 4,85-10%-ot, míg a Health Canada munkatársai 12%-os értéket állapítottak meg, ami a biztonságosnak tekintett 0,2%-hoz képest nagyon magas. A hónap elején, a hajegyenesítő gyártója közleményben tudatta, hogy termékük egyáltalán nem tartalmaz formaldehidet és tiltakozott a vádak ellen. Pár nappal később ezt módosították: elismerték, hogy a szer nyomokban valóban tartalmazza a kérdéses vegyszert, ám csupán csekély mennyiségben.

Hivatalos állásfoglalás egyelőre még nem született az ügyben, ám a Kanadai Egészségügyi Minisztérium azt ajánlja, hogy a szépségszalonok töröljék szolgáltatásaik közül a brazil hajegyenesítést.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ártalmas a hajegyenesítés (Nők Lapja Café)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik