Élet-Stílus

Újraindult az Almássy tér

Ismét úgy mehetünk az Almássy térre, mint jó pár évvel ezelőtt: koncertre. A befektető a válság miatt elhalasztotta az épület átalakítását, és visszaadta azt a kultúrának. Legközelebb monstre bluesfesztivál lesz.

Az Almássy téri Szabadidőközpontot 1983-ban nyitották meg Almássy téri Úttörő és Ifjúsági Ház, Szabadidőközpont néven Budapesten, az Almássy tér 6. szám alatt. Az önkormányzati tulajdonban lévő intézmény mai nevét 1990-ben kapta. A kortárs modern épület tervezője Straub Éva és Jakab Zoltán, a belső terek építésze pedig Somogyi Pál volt. Az ötemeletes épület teljes alapterülete 5200 négyzetméter, amelyben egy 470 fős befogadóképességű nagyterem, egy 120 személyes kamaraterem, ezeken kívül táncterem, kisebb előadótermek, klub- és szakköri helyiségek találhatók. Az alagsorban uszoda üzemelt 25 méteres medencével.

A szabadidőközpont falain belül élénk közösségi élet folyt és folyik, de gyakran a térre is kiköltöztetik programjaikat. Különböző tanfolyamokat, szakköröket, szabadidőprogramokat, sportoktatást szerveztek, ezenkívül képzőművészeti kiállításokat, zenei és színházi előadásokat, filmvetítéseket, táncházakat, könnyűzenei koncerteket rendeztek.

A szabadidőközpont szolgált helyszínül az 1983-as Ki mit tud? televíziós selejtezőhöz és döntőhöz, amiért megkapta a Magyar Televízió nívódíját. Az intézmény sikeres programjai közé tartozott a múltban Budapest egyik legnépszerűbb gyermekjátszóháza, a Kölyökvár, és innen indult a Téka Táncház is.

A központ falai között tartotta első lemezbemutató koncertjét az Első Emelet, és itt alakították meg a Bonanza Banzai első klubját is 1987-ben. 2003-ban az épület elöregedett állapota és pénzhiány miatt a szabadidőközpont működése ellehetetlenült, de 2005-től az üzemeltetési jogok kiadásával az élet ismét beindult a kulturális intézményben, egészen 2007-ig, amikor is véglegesen bezárták.

Szép magyar történet

Az önkormányzat úgy döntött, hogy már nem tudja finanszírozni a kerület kulturális életét, és az épületet eladták egy cégnek (Omnipotent Építésziroda Korlátolt Felelősségű Társaság) amely szállodát terveztetett a kultúrcentrum helyére.

Innen szép a mese. Mire az összes engedélyt megkapták és a tervrajzot elfogadta a városrendezési bizottság (2 év!), addigra kitört a válság. Hősünk (a cég) rájött, hogy ebből egyhamar nem lesz 5 csillagos hotel, de még youth hostel sem. Elkeseredésből, vagy mert a kultúra elkötelezet híve úgy döntött, hogy ebben az átláthatatlan hosszúságú időszakban újra átadja a terepet a programoknak.

Így lett, hogy 2010-től ismét lehet járni az Almássy térre buliba.

Legközelebb Kontra Blues Fesztivált tartanak november 13-án, Ferenczyvel, Török Ádámmal, az S-Modellelel és még tizenöt zenekarral. Az épület patinás falai között talán ez az a műfaj, ami leginkább megtalálhatja (újra) a helyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik