Élet-Stílus

Kiállították Sztálin fülét

Első ízben állítja ki a Magyar Nemzeti Múzeum az 1956-ban ledöntött Sztálin szobor egy újabb töredékét. A gigantikus alkotás bal füle október 22-én került be a múzeum történeti kiállításába.

A műtárgy megvásárlásával újabb jelentős, elsődleges történeti forrásértékű darabbal gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum. Az 1956-os forradalom talán legismertebb, mára szimbolikus értelmet nyert epizódját felidéző tárgy október 22-én a múzeum állandó történeti kiállításában méltó helyére, a már kiállított másik Sztálin-töredék, a szobor jobb kézfeje mellé került.

A Mikus Sándor alkotta, 8 méter magas (a talapzattal együtt 18 méter) bronz szobrot 1951-ben, a felrobbantott Regnum Marianum templom helyén emelték. A mű eltávolítása az október 23-ra megfogalmazott forradalmi követeléslisták mindegyikének részét képezte, a forradalmárok azonban nem vártak a kormányra: maguk indultak elpusztítani a szovjet megszállás gyűlölt jelképét. A diktátor szobra az 1956-os forradalom első napjának estéjén, a spontán népharag megnyilvánulásaként bukott a kockakövekre.

A műtárgyat 2008 augusztusában már kiállították a debreceni MODEM-ben, majd tulajdonosa néhány hete aukción kívánta értékesíteni. A Magyar Nemzeti Múzeum folyamatosan figyelemmel kísérte a töredék sorsát és a sikertelen árverés után – a múzeumot már hosszú ideje támogató Unger Ödön anyagi hozzájárulásával – 500 ezer forintért megvásárolta azt.

A szobortöredék – mely a későbbiekben az állandó történeti kiállítás része lesz – október 22-étől megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum második emeleti kiállítótermében. Október 23-án a múzeum állandó kiállításai ingyenesen, míg a nemrég nyílt, nagyszabású, Széchenyi István személyét és életművét rendhagyó módon bemutató Széchenyi világai kiállítás 50 százalékos kedvezménnyel tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik