Élet-Stílus

Agatha Christie-nek elege volt Poirot-ból

Agatha Christie csak azért nem szabadult meg a belga nyomozótól, krimijeinek jellegzetes főhősétől, mert kiadói ragaszkodtak hozzá - árulta el az unokája egy brit magazinnak adott nyilatkoztában. Az írónőnek elege volt Hercule Poirot-ból.

A fényes bajszú, mindig nett, kissé pocakos Poirot nélkülözhetetlen volt Christie számára, de néha szívesen hagyta volna, hogy egy kicsit mással foglalkozzon.

“Soha nem volt regényötletek híján, de néhány elképzeléséhez nem illett Poirot, ezért nagyon szerette volna kiűzni őt magából másféle szereplők másféle történeteinek megírásával. De az ügynökei és kiadói, akik a pénzügyekkel foglalkoztak, ragaszkodtak Poirot-hoz, ő volt a legnépszerűbb regényhőse” – mondta el Mathew Pritchard a Radio Times magazinnak.

Az angol írónő több mint kétmilliárd eladott kötettel minden idők legkelendőbb szerzőjének számít a világrekordokat jegyző Guinness szerint. Christie leghíresebb regényei közé tartozik a Gyilkosság az Orient expresszen és a Halál a Níluson, de ő írta az Egérfogó című színdarabot is. Krimijeinek legismertebb főhősei Miss Marple és Hercule Poirot. Christie 85 esztendősen hunyt el 1976-ban. Kedvenc műveinek szerző jogait lányára és unokájára hagyta.

“Rendkívül nagylelkű ember volt és amikor kilenc éves voltam, nekem ajánlotta az Egérfogó című művét. Akkoriban még túl kicsi voltam, hogy ezt értékeljem, de a darabnak máig véget nem érő színpadi története van” – emlékezett Pritchard.

Mint a Christie-unoka elmesélte: az első könyv, amit tízévesen nagymamájától olvasott, a Tíz kicsi néger volt. “Nem igazán ezt adnám egy tízéves kezébe. Tíz gyilkosság szerepel benne, és némelyik valóban hajmeresztő” – jegyezte meg Pritchard.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik