Élet-Stílus

Korrupciós ügy a FIFA-nál

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vizsgálatot indított vasárnap annak tisztázására, mi igaz a Sunday Times által egy feltételezett korrupciós ügyről megjelentetett információkból.

A brit lap arról számolt be, hogy a FIFA egyes tisztviselői pénzt kértek azért, hogy a 2018-as, illetve 2022-es világbajnokság helyszínének kiválasztásakor az adott országra voksoljanak.

Amos Adamu, a FIFA végrehajtó bizottságának nigériai tagja állítólag 570 ezer euróra tartott igényt támogatásáért cserébe. Az újság lefilmezte, amikor a magukat egy amerikai konzorcium lobbistáinak kiadó újságírók és Amadu találkozóján utóbbi garantálta a voksot az Egyesült Államoknak az említett összeg ellenében.

A tahiti Reynald Temarii, a FIFA alelnöke, egyben az óceániai szövetség elnöke pedig 1,6 millió eurót kért hasonló körülmények között egy sportakadémia javára. A FIFA közleményben tudatta, hogy elkérte a laptól a bizonyítékait, s majd a dokumentumok birtokában tud annál többet mondani, mint hogy vizsgálatot indított.

Amadu egyébként szintén nem saját céljaira, hanem négy műfüves pálya kialakítására kérte a pénzt a lap beszámolója szerint. A nemzetközi szövetség december 2-án, Zürichben dönt mind a 2018-as, mind a 2022-es világbajnokság helyszínéről.

A két csúcseseményre a legfrissebb állapotok szerint az oroszok jelentkeznek önállóan, míg Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen kandidált. Az angolokat csupán a 2018-as rendezés érdekli, míg az Egyesült Államok mellett Katar, Japán, Ausztrália és a Koreai Köztársaság kizárólag a 2022-es eseményért verseng.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik