Élet-Stílus

Továbbjutást jelentő helyen telel az Egervári-csapat

A magyar labdarúgó-válogatott a pótselejtezőt érő második helyen zárja az évet az Eb-selejtezőcsoportjában, köszönhetően annak, hogy kedden 2-1-re nyert Helsinkiben a finnek ellen.

A svédországi vereségét három győzelemmel feledtető magyar válogatott jelenleg a második helyen áll a csoportjában, és a helyzet ebben az évben már nem is változik, miután a novemberi Finnország-San Marino mérkőzés végeredménye, legyen az bármi, egyáltalán nem veszélyezteti a pozíciónkat. Bizakodva vághatunk neki a tavaszi folytatásnak – ez Dzsudzsák Balázs a finneknek lőtt győztes góljának köszönhető.

A 94. percben esett, gyönyörű találat (Dzsudzsák bal lábas lövése után a labda védhetetlenül vágódott a kapufa mellé, a hosszú alsó sarokba) több okból is örömteli. Legutóbb ugyanis több mint öt éve, 2005 márciusában szerzett pontot érő gólt a hosszabbításban a magyar együttes. Akkor Rajczi Péter egyenlített Bulgária ellen.

Az elmúlt 24 év elbukott Eb- és vb-selejtezői során viszont csak olyan tétmérkőzés akadt, amikor a válogatott a 85. percen túl szerzett győztes gólt: 1987 decemberében Ciprus ellen Kiprich József két perccel a rendes játékidő lejárta előtt találta be a kapuba.

Dzsudzsák a sportnapilapnak elárulta, lövése pillanatában fel sem nézett, úgy küldte kapura a labdát. „Csak azután néztem fel, hogy ellőttem a labdát. Elsőre kicsit meg is ijedtem, de szerencsére megcsavarodott a lövés, így végül a kapuban kötött ki” – emlékezett vissza a Helsinkiben lőtt győztes góljára a PSV Eindhioven szélsője.

Stuart Baxter minden bizonnyal a hideg rázza ki, ha meghallja Dzsudzsák nevét, hiszen a magyar alaposan kibabrált a nulla pontos finnek szövetségi kapitányával, akinek eddig is veszélyben volt az állása, most meg pláne – de kikötötte, magától biztosan nem távozik.

„Tudtuk, hogy a magyarok jól kontráznak. Az utolsó pillanatig azonban sikerült megfékeznünk őket. A két gólt leszámítva nem volt nagy problémánk, hiszen többnyire mezőnyfölényben voltuk, igaz, a hajrára kicsit ellaposodott a játékunk” – így Baxter.

Kollégája, a jobb kedélyállapotban nyilatkozó Egervári Sándor elmondta, a legutóbbi három mérkőzésen megszerzett kilenc jó alapot jelent a későbbiekre nézve, annál is inkább, mert a szakvezető szerint a pályán is látható, az eredményekből is kitűnik, hogy a játékosok kezdenek „összeérni”, egyre inkább megismerik és tisztelik egymást.

Finnország-Magyarország 1-2

„Kötöttünk egy szerződést a játékosokkal, hogy a győzelemre játszunk a találkozón, és a nehéz körülmények ellenére sikerült elérnünk a célunkat. Az igazi taktikai harc a második félidőben kezdődött, jól nyúltunk hozzá a cserékhez, és sikerült kivenni a hazaiak legveszélyesebb játékosait. A futballistáim minden dicséretet megérdemelnek, mert az utolsó pillanatokig győzelemre játszottak, és Dzsudzsák Balázs góljával sikerült is megszerezni a három pontot” – fogalmazott a mérkőzés után Egervári Sándor, akinek szövetségi kapitányként egyelőre pozitív (három győzelem és két vereség) a mérlege.

Az Eb-selejtezőcsoportot a négy meccs után százszázalékos, kedden a svédeket 4-1-re elpáholó hollandok vezetik, akikkel a jelenleg második magyarok jövő márciusban csapnak össze, ráadásul rögtön kétszer. Svédország úgy szorul a harmadik helyre, hogy egy meccsel kevesebbet játszott, mint a három ponttal többet szerző magyar válogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik