Élet-Stílus

Csak a baj van a nagyvárosokkal

Fertőző betegségek, stresszel terhelt életmód, légszennyezés: a metropoliszok mindenhol óriási egészségügyi kihívást jelentenek.

Azok a megavárosok, amelyek lakossága meghaladja a 10 milliót folyamatosan vonzzák magukhoz az embereket a környékről. A szakemberek úgy vélik 2020-ra 27 ilyen metropolisz jöhet létre, holott 2007-ben még csak 19 volt a világon. A megavárosok listájának élén Tokió áll, a maga 35 milliós népességével, ezután következik Mumbai, Újdelhi, Mexikóváros és Sao Paolo.

Aggodalomra ad okot, hogy a világszerte jelentkező egészségügyi problémák hatványozottan érintik a megavárosok lakóit. Az egyik legnagyobb gond a fertőző betegségek terjedése, főleg azokon a helyeken, ahol még mindig hiányoznak a megfelelő higiénés feltételek. De egyre több problémát okoz a stresszes, rohanó életmód: a gyorsételek, a dohányzás és az alkohol olyan krónikus betegségeket okoz, mint a diabétesz, vagy a rák.

Fenyegetést jelent az erőszak terjedése, és a közúti balesetek, sérülések növekvő száma is. Indiában például minden nap 300 ember hal meg autóbalesetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik