Élet-Stílus

A zene lehet a legális dopping?

Arról, hogy lehet-e iPodot használni sportolás közben, heves viták folynak, ahogy arról is, hogy van-e hatása a zenének az atléták teljesítményére?

Costas Karageorghis sportpszichológus szerint a zenének komoly hatása van a teljesítményre. A szakember az elmúlt két évtizedet a zene és a sport kapcsolatának elemzésével töltötte és úgy találta, a zene igenis hatással lehet az erőkifejtésre: csökkentheti, vagy erősítheti. Nem mellesleg egy jó ritmus segít belerázódni az adott mozgásritmusba is és 15%-kal növeli a kitartást is.

A szakember szerint nagy előnye a zenehallgatásnak, hogy csökkenti az unalmat, és pszichikailag felturbózza az atlétákat. Ennek ismeretében egyáltalán nem csoda az, hogy a Run to the Beat félmaratonján – ahol Karageorghis a sportszakértő – élőben és lemezről is játszanak zenét a futóknak. A zene pozitív hatása azonban nem minden sportnál érvényesül egyformán: főleg a kis és közepes intenzitású mozgások során érvényesül. Ha esetleg komolyabb sporttevékenységet végzünk, akkor a testünk inkább a belső utasításokra fókuszál és figyelmen kívül hagyja a zenét.

Karageorghis szerint ettől függetlenül az élsportolóknak csak nagyon megválogatott zenéket szabadna hallgatniuk, és akkor is csak a bemelegítéshez, ahogyan Michael Phelps is teszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik