Élet-Stílus

Több magyar meccs is bundagyanús

Az Újpest-Honvéd mérkőzés mellett ugyanabból a fordulóból további három magyar bajnoki is érintett lehet az európai futball bundabotrányban.

Az Index.hu értesülései szerint az április 25-én lejátszott Debrecen-Kecskeméti (3-1), Haladás-REAC (1-0), ZTE-Vasas (3-1) találkozók is szerepelnek a bochumi ügyészség által indított büntetőeljárásban. A mostani vádiratban a nevezett mérkőzések még nem szerepelnek, azok a hálózatként működő fogadási maffia más tagjainak – így a korábban börtönben is ült Ante Sapina – vádiratában kapnak majd helyet – írta pénteken a honlap.

A szerdán kezdődött perben – amely során négy ember állt a bíróság elé – 32 mérkőzés érintett, köztük a 2009. április 24-én lejátszott Újpest FC-Budapest Honvéd (3-0) bajnoki mérkőzés is.

A bochumi államügyészség tavaly novemberben jelentette be, hogy a gyanú szerint kilenc ország – köztük Magyarország – érintett a botrányban, amelynek vizsgálatába az európai sportági szövetség (UEFA) is bekapcsolódott. Az UEFA több mint 40 mérkőzést talált gyanúsnak, s ezek közül tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót, köztük a Fenerbahce-Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első mérkőzését (5-1).

Az UEFA a védő Mészáros Norbertet 2011 végéig, míg a kapus Vukasin Polekszicset 2012. június 30-ig eltiltotta, mert a bajnok és kupagyőztes Debrecen két játékosa nem tett eleget a jelentési kötelezettségének, amikor megpróbálták őket megvesztegetni.

Kenesei is érintett?

A Nemzeti Sport honlapja arról számolt be, hogy Kenesei Krisztián neve is szerepel a vádiratban, s ezt a bochumi ügyészség sajtóosztályának helyettes vezetője, Thorsten Wienecke erősítette meg a megkeresésre. A szóvivő hozzátette, a csatár neve az ügy kapcsán már megnevezett Újpest–Honvéd találkozóval összefüggésben vetődött fel. Ez azért érdekes, mert Kenesei egyik csapatban sem futballozott.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a nyomozás érdekeire hivatkozva továbbra sem kíván személyeket, csapatokat vagy mérkőzéseket megnevezni a bundabotrányban.

„Az ügyben jelenleg a tanúkihallgatások és az adott mérkőzésekhez kapcsolódó iratok beszerzése folyamatosan zajlik, mely során jogsegély formájában beszerzésre kerültek a Német társhatóságok által lefolytatott nyomozás során a magyarországi vonatkozásban keletkezett nyomozati iratok is” – áll az NNI-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

„A nyomozás során több személy és futballcsapat is látókörbe került, a tényállás tisztázása és az egyes személyek büntetőjogi felelősségének vizsgálata a nyomozás tárgya. A nyomozás során a magyar és külföldi társszervekkel illetve más szervezetekkel az együttműködés folyamatos, mely során az iratok és adatok átadása történik. Egyébként folyamatosan zajlanak a kihallgatások és egyéb nyomozati cselekmények.”

A képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik