Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak Belga sör vagy A remény rabjai

A hétvégén egyrészt Erik Sumoval ünnepelhetjük a születésnapjukat, másrészt vendégénekesével, Kiss Erzsivel bulizhatunk az új lemeze kapcsán. Kóstolhatunk magyar pálinkát, kolbászt, de belga sört is.

Péntek, október 8.

Már öt éve, hogy az Amorf Ördögök romjain létrejött az Erik Sumo Band, és Tövisházi Ambrus angolra, valamint Kiss Erzsi révén halandzsanyelvre váltott. A behatárolhatatlan, mégis hatásos popzenéjük a 70-es évek pszichedelikus rockzenéjével, világzenével, jazzel és zsigeri tánczenével keveredik. A My Rocky Mountain című első lemez, amit élőben kezdetektől fogva a hét tagú band ad elő. A zenekar két női frontembere, az állandó vendég Kiss Erzsi és az állandó énekesnő, Harcsa Veronika mögött és mellett Mészáros Ádám, Drapos Gergely, Farkas Zoltán, Pápai István és Tövisházi Ambrus játszanak.
A főként belassult, hallgatós, első album és a második lemez, a már Bandként készült The Trouble Soup dalai élőben egyaránt áthangszerelve szólalnak majd meg a Gödör Klubban tartott ötödik születésnapi koncerten, amelynek különlegessége, hogy a koncert plakátján látható, gyertyákkal felszerelt szamárról szóló új dalt élőben először itt látja és hallja majd a közönség.

A Trafóba ismét táncikonok érkeznek. Édouard Lock tizennyolc évig volt a legendás La La La Human Steps társulatának a tagja, jellegzetes, vízszintes piruetthez hasonlító mozdulata a társulat emblémája. Elképesztő technikai tudása és a szenvedély, amellyel a fizikai kifejezés határait tágította, már karrierje kezdetén a kanadai kortárs tánc ikonikus alakjává tette. A Bessie-díjas Louise Lecavalier immár tíz éve a saját útját járja, s különböző önálló projekteket hív életre. Ezek közé tartozik a fizikai táncszínház műfajának legjelentősebb mestere, a DV8 Fizikai Színházat alapító Nigel Charnock által koreografált „Gyerekek” [Children] című előadás. A Patrick Lamothe-tal közösen bemutatott duett a gyermeki lélek érzelmi világát járja be két olyan ember kapcsolatán keresztül, akik kizárólag a család érdekében maradnak együtt. Az est második részében Lecavalier a kezdetekhez nyúl vissza: a „Néhány percnyi Lock” [A Few Minutes of Lock] című előadásban, amely az Édouard Lockkal közös időszakban született, három rövid duett újraértelmezése, Lamothe mellett Elijah Brown a partnere.

Az utóbbi egy évben nagy dolgok történtek a magyar pálinkával és a kolbásszal. A gyulai és a csabai uniós eredetvédelmet kapott, miközben az ezen már túlesett pálinka Magyarországon szabadon készíthetővé vált. Hogy ez jót tesz-e a jelentősen felpozícionált terméknak azt még nem lehet tudni, de a negyedik Pálinka- és Kolbászfesztiválon mindenestre meg lehet kóstolni, hogy a profik hogy csinálják. Idén is a főváros talán legszebb helyszíne, a Budai Várnegyed ad otthont, ahol október 10-éig a rendezvénynek. Magyarország legnagyszerűbb mesterei és főzdéi vonultatják föl legfinomabb pálinkájukat, kedvünkre kóstolhatunk a legismertebb olasz törköly- és szőlőpárlatokból, a grappákból, a legízletesebb kolbászokból válogathatunk. A magyar pálinkakészítők közül mintegy 20 főzde képviselteti magát és közel 10 kolbászos stand állít ki a rendezvényen.

—-Szombat, október 9.—-

Félárú jegyekkel, három kiemelt helyszínen pedig éjszakai nyitva tartással és programokkal várják a vendégeket a budapesti fürdők október 9-én, szombaton, a Magyar Fürdőkultúra Napján. Napközben egységesen féláron lehet fürdőzni a budapesti fürdőkben (Dagály, Dandár, Gellért, Király, Lukács, Rudas, Széchenyi, Csillaghegyi). Egész nap folyamatos vetítés lesz a három kiemelt fürdőben a Rudasban, a Gellértben és a Lukácsban. Ugyanitt este kilenc és hajnali három között éjszakai fürdőzésre is várnak, és a három gyógyfürdő mindegyikében egy közös jeggyel lehet megmártózni este. A Rudasban török est lesz hastáncosokkal és orientális táncosokkal. Lehet vízipipázni, teaházban beszélgetni és gyrost enni. A Gellértben az aulában 20-30 perces minikoncerteken bossa novát és swinget, valamint jazzt hallgathatunk. A pezsgőmedencénél fényfestés lesz. A Lukácsban pedig föllép a Play_Grund Improvizációs Műhely rögtönzött előadásokkal: színészeik a közönség által megadott témákra improvizálnak.

Menjek vagy maradjak Belga sör vagy A remény rabjai 1

A hétvégén a jubiláló Erik Sumo Band karakterszereplője Kiss Erzsi szombatra az Egy Kiss Erzsi Zene révén főszerepet kap. A lemezbemutatón a Gödörben ugyanis neki külön lemezbemutató koncertet tartanak. 2010-ben rögzítette a zenekar az ötödik, „Ugató” című lemez anyagát. Az új szerzemények helyenként fúvós- és ütős szekcióval bővültek. Hallható csöppnyi metál, „ugatós-mulatós”, sanzon csakis a jól bevált „francia nyelven”, zúzós-oroszos, magyaros-hegedűs, s meglepetésként egy Belga-feldolgozás (Csokidal), természetesen az eredeti szöveggel. Erzsi tehát először énekel magyarul saját zenekarában, virtuális nyelvét egy dal erejéig elhagyva. Két számból remix változat is készült, Deutsch Gábor (Anorganik), aki egyben a lemez maszterelését is végezte, és Tövisházi Ambrus értelmezték újra a dalokat. Lesz még emellett Yesyes Matzaa, A Kutya Vacsorája, valamint ef Zámbó Happy Dead Band is.

Ha már pénteken bepálinkáztunk, akkor szombaton jöhet egy kis belga gyógysör a Mezőgazdasági Múzeumban a sörfesztiválon. A Vajdahunyadvárban déltől délután ötig több mint 100 fajta belga sörkülönlegességből válogathatunk. A fesztiválra látogatók a 2500 forintos belépőjegy összegét teljes egészében lefogyaszthatják. Itt megtudhatjuk, hogy Belgiumban élnek a világ legindividuálisabb sörfőzői, akik mindig tartogatnak meglepetéseket. Érdekes lehet, hogy egészen másfajta sört is megkóstolhatunk. Mert míg napjainkban a piacot az alsóerjesztésű, úgynevezett lager sörök uralják, a belga sörfőzésre mind a mai napig a felsőerjesztés a jellemző. Az így készült ale erősebb és a szakértők szerint összetettebb ízvilággal rendelkezik, mint hidegen erjesztett társaik.

—-Vasárnap, október 10.—-

Ha már belga sört kóstolgattunk, akkor a Futurspektiv2 Fesztiválon valódi és virtuális körképet is kaphatunk a flamand kultúráról. Oda-vissza közel ötvenórás autókázást és sok-sok szállodaköltséget spórolhat meg az, aki a fesztiválra ellátogat. Antwerpen, Brugge, Gent, Mechelen vagy Leuven helyett a magyar fővárosban nyerhetünk betekintést Nyugat-Európa egyik legpezsgőbb kulturális alkotóközegébe. Most kilenc nap alatt a németalföldi régi zenén, a mai könnyűzenén, kortárs táncon és színházon túl a vizuális művészetek és a kortárs flamand irodalom is bemutatkozik fővárosunkban, hogy valóban teljes képet kapjunk az ottani kultúra jelenlegi trendjeiről. A programkavalkád felsorolásába nem is kezdünk. Legyen az elég, hogy igazi „flamand-flash”-t élhetünk itt át. A helyszínek: a Trafó Kortárs Művészetek Háza, Merlin Színház, Lumen Galéria, Thália Színház, Szent István Bazilika, A38 Hajó, ELTE – Néderlandisztika Tanszék, SÍN Kulturális Központ.


A Budapesti Őszi Fesztivál keretében nézhetjük meg Pöttyös Pannát. A művészettörténetet, pszichológiát és filozófiát végzett Szepes Mária [1908–2007] életművében ezoterikus regényeket, tudományos-fantasztikus könyveket, verseket, filozófiai munkákat egyaránt találunk, legnépszerűbb alkotása vagy inkább teremtménye azonban Pöttyös Panni, akinek történetein generációk nőttek fel 1953 óta. A sorozat rendkívüli érzékenységgel ragadja meg az óvodás és kisiskolás korú gyerekek lelkivilágát. Az iskolakezdésről, az első osztályban átélt élményekről és küzdelmekről Németh Ákos drámaíró írt színpadi változatot a Thália Színház és az Őszi Fesztivál közös produkciója számára. A rendező a táncos-koreográfusként világhírű Bozsik Yvette, aki 2003 óta készít gyermekelőadásokat a legkülönbözőbb korosztályok számára.

Orsós magnó és laptop, gitár és csengettyű, sajtreszelő és dobgép. Az Ultrahang Fesztiválon idén tizedik alkalommal lépnek fel az experimentális, felfedező kedvű zenészek, DJ-k, hogy kielégítsék a zeneileg egészen új dolgokra kíváncsi közönség igényeit. Az önkéntesekből álló szervezők a világ fesztiváljait járva a kevésbé ismert, egyedi, a hagyományos zenei stílusoktól távolságot tartó vagy azokat kreatívan újrahasznosító produkciókat fedezték fel és hozták el Magyarországra. A 2010-es UH Festen fellép a techno-legenda, Thomas Fehlmann, az Orb tagja. Senior Coconut új oldaláról mutatkozik be AtomTM néven. Az izlandi Kría Brekkan énekkel, gitárral, csengettyűkkel hozza el a skandináv létérzést. A Shit And Shine tíz magyar dobossal kiegészülve érkezik. STU egy régi Atari számítógép hangjaiból barkácsol tánczenét, Mark Bain pedig mélyebb frekvenciára kapcsol. A Palotai –Pándi – Máriás – Benkő – Tóth – Marhaug alkalmi formációban különféle műfajok neves képviselői mutatkoznak meg új oldalukról a Merlinben.

—-Kiállításra—-
Nuda Veritas – Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905

Menjek vagy maradjak Belga sör vagy A remény rabjai 2

Múlt héten nyitott a Szépművészeti újabb gigakiállítása. A 70 művész több mint 200 műalkotását felvonultató tárlat a bécsi Secession művészegyesület korai szakaszát mutatja be. A kiállítás nagyrészt rajzokra és sokszorosított grafikákra épül, de ezeket néhány kiemelkedő festmény, szobor egészíti ki. A leghíresebb műtárgyakat kétségkívül Gustav Klimt jegyzi, hét kiállított festménye között van a főművének tekintett Nuda Veritas – a Meztelen igazság című képe is, amelynek biztosítási értéke önmagában 35 milliárd forintra rúg.

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, október 8.
23:10
DUNA Televízió

Fél Nelson

Menjek vagy maradjak Belga sör vagy A remény rabjai 2

A 2006-os amerikai filmdráma kábítószerfüggő tanárról és perifériára szorult tanítványról szól. Mindkettőjük életében megjelenik a drog, a tanár esetében érthetetlen módon, a diáklány életében majdhogynem szükségszerűen. Épp ezért van mit tanulniuk egymástól. A második esély ritka dolog. Jobb, ha élsz vele. Hangzik a film alaptézise. Dan Dunne (Ryan Gosling) jó családból való, gondoskodó anyával megáldott, a végtelenségig magányos történelemtanár. Szinte érthetetlen, miért fordul a drog felé, talán az egyetemen csúszott bele. Drey átlagos 13 éves, színes bőrű kamasz. Bátyja a sitten, anyja a megélhetésért dolgozik, apja ki tudja, merre jár. Az iskolában Drey rajtakapja tanárát, Dan pedig lelkiismeret-furdalása okán foglalkozni kezd a lánnyal. Először úgy gondolják, képesek megváltani a másikat, a kudarcok azonban kiábrándítóak. Cinkosságuk mégis képes enyhíteni mindkettőjük magányát.

Szombat, október 9.
21:45
m2

A remény rabjai

Menjek vagy maradjak Belga sör vagy A remény rabjai 2

Frank Darabont filmjében egy egészen más Stephen King-történetet ismerhetünk meg, mint a szokásos rémisztgetés. 1946-ban egy Andy Dufresne nevű bankárt – noha makacsul hangoztatja ártatlanságát – kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül, és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét és azzal, hogy elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését, kivívja “társai” elismerését is. Cserébe viszont lehetőséget kap a börtönkönyvtár fejlesztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba.

Vasárnap, október 10.
22:35
DUNA Televízió

Pandora szelencéje

Menjek vagy maradjak Belga sör vagy A remény rabjai 2

A török-francia-német-belga filmdráma Isztambul központjában játszódik. Itt él három harmincas-negyvenes éveiben járó, egymástól nagyon különböző testvér, akik görcsösen és önző módon próbálnak megfelelni a felső középosztálybeli elvárásoknak. Egy napon egy váratlan telefonhívásnak köszönhetően Törökország falvain és vidékein keresztül elutaznak a Fekete-tenger hegyeihez szülővárosukba, mivel édesanyjuk Nusret, eltűnt. Az emlékek feldiézésével felszínre kerülnek a testvérek közötti feszültségek. Hasonlóan Pandora szelencéjéhez, amely éppen kinyílik, a megoldatlan veszekedések és viták mind szerteszóródnak. Nesrin rebbelis fia, Murat az egyetlen, aki együttérez Nusrettel, és kijuttatja abból az intézetből, ahová lányai száműzték, így a nagymama visszatérhet végre hazájába, a hegyekbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik