Élet-Stílus

Miért vörös az iszap?

admin
admin

2010. 10. 04. 19:34

Vas-oxid tartalma adja vörös színét az alumíniumgyártás melléktermékeként képződő vörösiszapnak, amely fokozottan veszélyes hulladék.

A vörösiszap keletkezése az alumínium- és timföldgyártás mellékterméke: a kibányászott bauxitból kioldják az alumíniumvegyületeket (ebből lesz később a timföld, majd az alumínium), amelyeket utána ülepítéssel választanak el a fel nem oldott vörösiszaptól. A vörösiszap a fokozottan veszélyes hulladékok kategóriájába tartozik, színét a vas-oxid adja.

Bár az alumíniumgyártás visszaszorulásával mind kevesebb vörösiszap kerül a felszínre, a már meglévő tározók komoly gondot okoznak. Elsősorban azért, mert az egészséget és a környezetet erősen károsító nehézfémeket tartalmaznak, és maró, lúgos hatásuk van: a tömény hipo PH-értéke 12, a most elszabadult vörösiszapé 13. A vörösiszap ártalmatlanításának módja nagyon költséges, ezért veszélyeshulladék-tárolókban helyezik el, vagy vízzáró réteggel borítják.

Problémát kiszáradása után a levegőbe jutva, vagy a csapadékkal a talajvízbe szivárogva okozhat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.