Élet-Stílus

Fogjunk 200 ezret Budán

Dél-Buda kertvárosi övezetében az átlagos házikók is valójában energiafaló szörnyek – legalábbis, ha egymás mellé tesszük az éves számlákat. A szakértő által javasolt átalakításokkal 55 százalékkal csökkentették a teljes energiaigényt, ami a gázszámlát tekintve évi 220-230 forintos megtakarítást jelent – folytatjuk az Energia Klub és a Figyelőnet sorozatát.

A dél-budai csendes, családi házas negyedben lakni főnyeremény, mert a tömegközlekedési vonalak csak egy ugrásnyira vannak, nyári estéken mégis úgy ücsöröghetünk a kertben, mintha vidéken vakációznánk.

A házat, aminek energetikai tanúsítványával most megismerkedünk, egy fiatal család vásárolta meg. Szeretnék teljesen felújítani, átalakítani, és minden téren korszerűsíteni. Ehhez kellett tehát a tanúsítvány és az energetikai szakértő elemzése, számításokkal alátámasztott javaslatai.

Bájos, de fel kell újítani

A régi, tömör téglából épült, sátortetős házikó alapos felújításra szorult, mikor az új lakók megvették. A házban a fűtött alapterület 77 m2, a fűtést és a meleg vizet a nyolcvanas években felszerelt FÉG-kazán szolgáltatja. Az ablakok dupla gerébtokosak, redőnnyel, utólagos fal- vagy födémszigetelés nem volt a házon.

A házhoz két energetikai számítás is készült. Először a tanúsító felmérte a felújítás előtti állapotot, majd a tervezett beruházásokkal újraszámolta az egészet az új paraméterekkel, így azt is megtudhatjuk majd, hogy milyen eredményt hoztak a munkálatok.

lakcímke a figyelőneten

A FigyelőNet és az Energia Klub Lakcímke projektjének közös „Bemutatkozik az energiatanúsítvány” rovatában hétről hétre megvizsgáljuk egy-egy magyar ingatlan már elkészült energiatanúsítványát. Ez röviden egy szakértő által készített minősítés, amely 10 fokú skálán mutatja meg lakásunk „energiahatékonyságát”, hasonlóan a háztartási gépekhez.

Az átlagos is sokat fogyaszthat

A ház a felújítás előtti állapotában „F” kategóriába esik, ami az átlagos magyar épületnek felel meg. Műszaki paraméterei alapján az egy négyzetméterre vetített éves várható energiafogyasztása évente 371 kWh (kilowattóra). Ebben a fűtéshez és a melegvíz előállításhoz szükséges energiaigény, valamint a teljes hő veszteség van benne.

Fogjunk 200 ezret Budán 1Összehasonlításképpen, egy hasonló geometriájú, új építésű családi háznál a megengedett energiaigény 206 kWh/m2 év lenne, ami majdnem 50 százalékkal kevesebb, mint a most vizsgált ház fogyasztása. Elemzésünk főszereplője, a budai ház egyetlen eleme, tehát sem a falazata, sem a födém, sem a nyílászárók nem felelnek meg a jelenlegi elvárásoknak. A ház jellegzetessége a két hatalmas homlokzati üvegfal, amin keresztül szintén rengeteg energia szökik el.

A nyolcvanas években beszerelt FÉG-kazánnal működő fűtési és melegvíz-előállító rendszer szintén nem felel meg a mai követelményeknek, mivel nem szabályozhatók a radiátorok, és ebből adódóan nagy a hőveszteség. A régi kazán hatásfoka is messze elmarad a modern berendezésekétől. Energetikai szempontból viszont megvan a lakásnak az az előnye, hogy a szerkezetéből adódóan – a nagy tömegű falaknak köszönhetően – nem áll fenn a nyári túlmelegedés veszélye, ezért ezzel nem kell számolni.

miért épp kwh/m2év?

A kWh/m2 év azt mutatja meg, hogy egy évben mennyi energia szükséges a lakás fűtésére, hűtésére, és a lakók által használt meleg víz előállítására. Mindezt egy egységnyi – egy négyzetméternyi – területre vetítve. Így akár egy 300 négyzetméteres családi ház fajlagos energiaigénye is könnyen összevethető egy 50 négyzetméteres panellakáséval.

A szakértő javasol

Az eredeti állapotot leíró tanúsítási jegyzőkönyvben a tanúsító néhány beavatkozásra tesz javaslatot: a nyílászárók és a kazán cseréjét ajánlja elsősorban, amivel az előzetes számítások szerint három energiaosztállyal feljebb, „C” kategóriába juthatna az ingatlan.

Hogy végül is mi valósul majd meg a javaslatok közül, az a tulajdonos döntésén múlik. Ennél a háznál a tulajdonos számára nagyon fontos volt, hogy ha már beruház, akkor igazán jó eredményt érjen el, és egy lépéssel tovább is ment, mint amit a tanúsító eredetileg javasolt.

Az ablakokat, a bejárati ajtót és jókora üvegfalakat is lecserélték mai szabványnak megfelelő hőszigetelésűre, az elaggott kazán helyét egy új, kondenzációs gázkészülék vette át, ami egyben a meleg vizet is szolgáltatja.

Fogjunk 200 ezret Budán 1A komfortosabb melegvíz-használat érdekében a házban egy úgynevezett indirekt fűtésű melegvíz-tárolót is elhelyeztek. Ennek az az előnye az átfolyós rendszerű kazánokkal szemben, hogy a csapból azonnal meleg vizet nyerhetünk, nem kell várni, míg a kazán felmelegíti a vizet.

Ugyanakkor persze némi tárolási veszteséggel számolni kell. Az új fűtési rendszerben a radiátorokat is kicserélték, és mindegyikre termosztatikus szelepeket is szereltek, így a fűtés helyiségenként szabályozható.

Négy kategóriával feljebb

Mivel a falak és a födém nem voltak szigetelve, a tulajdonos úgy döntött, hogy ezek utólagos szigetelését is megoldja. A födém 20 cm ásványgyapot szigetelést kapott. A falaknál szintén az ásványgyapotos megoldást választották, méghozzá egy speciális, grafitos kőzetgyapotot, így ebből az anyagból elegendő volt 8 cm vastagságot feltenni, a megfelelő szigetelőhatás eléréséhez.

A szinte mindenre kiterjedő korszerűsítés után az épület négy kategóriát ugrott: elérte a „B” energiaosztályt. A számítások szerint tehát az eredeti 371 kWh/m2 év fogyasztása 166 kWh/m2-re csökkent, azaz 55%-kal lett kevesebb a ház teljes energiaigénye. Földgázban kifejezve ez majdnem 1700 köbméter spórolást jelent évente, ami óvatos számítással is 220-230 ezer forintos költségmegtakarítást hozhat, a jelenlegi árakon számolva (a gáz ára pedig csak növekedni fog).

Igaz, a teljes beruházásra nagyságrendileg 6 millió forintot költött a tulajdonos, de ennek egy részét pályázatból nyert állami támogatás fedezi, így jóval rövidebb idejű megtérülésre számíthat a lakó, az ingatlan értéke pedig növekedett.

Ha szeretné megnézni magát a tanúsítványt és a hozzá tartozó műszaki jegyzőkönyvet látogasson el a Lakcímke oldal Bemutatkozik a tanúsítvány rovatába. A lakcimke.hu-n a tanúsítás jogi hátterével, gyakorlati kérdéseivel is megismerkedhet, és persze sok hasznos tippet, tanácsot talál. A jövő héten pedig, itt a FigyelőNeten egy társasház „fogyasztását” boncolgatjuk majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik